×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Искате ли да облекчите пристъпите на подагра по естествен начин? Едно от най-ефикасните средства за тази цел, е екстрактът от кора на бяла върба. Той спомага за понижаване нивата на пикочната киселина и трайно облекчава неприятните симптоми.  

Бялата върба (Salix alba) e добре познато листопадно дърво със средна до голяма височина (10-30 м). Най-често расте по богати на вода места. Листата му са по-светли от тези на останалите видове на рода. Употребяваната в медицината дрога са корите на младите клонки – Cortex Salicis (White willow root), обелени напролет преди интензивното сокодвижение и изсушени. Дрогата е фармакопейна по American Herbal Pharmacopoeia, Complete German Commission E, British Herbal Pharmacopoeia.

 

Химичен състав

Какво се съдържа в кората на бялата върба

Фенолни гликозиди (салицин), саликортин, тремулацин, салирепозид, пицеин и триандрин; ацетилирани и естерифицирани със салицилова киселина техни съединения); неглюкозилирани салицилати; флавоноиди (флаванони, катехини, халкони, изосалипурпурозид, ериодиктоил-7-глюкозид, нарингенин-5-глюкозид); танини (кондензиран тип.) и др. Сред тях с най-важно значение е биологично активното вещество салицин.

 

Фармакологични ефекти

Как действа

Върбата притежава противовъзпалителни, антиревматични, антипиретични, антихидротични (потискащи изпотяването), аналгетични, антисептични и адстрингентни свойства.

Употребата на нейните кори срещу болка, температура, подагра и ревматологични проблеми е документирана още в древния Египет, Китай, Месопотамия и Европа, среща се в писанията на Хипократ, Плиний Стари и Гален.

През 18 и 19 век, бялата върба е била водещият аналгетик, антипиретик и противовъзпалително средство в Европа, чиято популярност е изместена от компанията Байер с аспирина, който тя патентова.

 

История и общи ползи на салицина

Предимства на салицина пред други средства

Салицинът е бета-глюкозид на 2-(хидроксиметил) фенола или накратко казано – етер на глюкоза и ароматен алкохол. Той е химическият предшественик на прочутата ацетилсалицилова киселина, известна с търговското наименование аспирин.

Когато през 1838 г. италианският химик Рафаел Пириа, на служба в парижката Сорбона, разделя салициновата молекула на глюкоза и салицилалдехид и после окислява втория, той за първи път получава познатите бели кристали на салициловата киселина. При изследвания на нейните ефекти екипът на Bayer достига до ацетилсалициловата киселина, която наричат аспирин.

Съвременни проучвания показват, че метаболизмът на салицина води към образуване на салигенин в червата и до салицилова киселина след абсорбция. Това означава, че противовъзпалителният и обезболяващ механизъм на салицина е същият като на аспирина – потискане на ензима циклооксигеназа (COX).

Ензимът циклооксигеназа катализира продукцията на провъзпалителни простагландини като PGE2, които предизвикват възпаление, болка и подуване. За разлика от други нестероидни противовъзпалителни средства, салицинът не потиска ензима, а блокира генната експресия за образуването му.

Важно е да се изясни, че екстрактът от корите на бяла върба не действа единствено заради салицина. Съдържащите се в него флавоноиди, катехин, амелопсин и танини също проявяват противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Бялата върба предизвиква даун-регулация на възпалителните медиаторитумор-некротичен фактор алфа (TNF-α) и ядрения фактор каппа-би (NF-κB). Това обяснява значително по-ниската доза екстракт, необходим за постигане на един и същ ефект при 120-240 mg стандартизиран екстракт  салицин срещу 500 mg аспирин.

Страничните ефекти на салицина са многократно по-ниски от тези на ацетилсалициловата киселина и нестероидните противовъзпалителни.

 

Ацетилсалицилова киселина и подагра

Защо не се препоръчва при високи нива на пикочна киселина

В медицината се приема, че конвенционалната ацетилсалицилова киселина е противопоказна за болните от подагра. Причината е, че потиска бъбречната екскреция на пикочна киселина, предизвиква нейното натрупване в кръвта и увеличава риска от остри подагрозни пристъпи. Ефектът е валиден както при аналгетичните дози (1-2 gr дневно за кратък срок), така и при кардиопрофилактиката (81-325 mg веднъж дневно, за дълъг срок).

Ситуацията се усложнява от факта, че 2-3% от населението в индустриалните страни страда от подагра. Значителна част от тези пациенти имат също така сърдечно-съдови заболявания и често се налага да приемат нискодозиран аспирин. Това обаче, може да задълбочи подаграта и да изостри симптомите й.

При дози над 2 gr ацетилсалицилова киселина дневно изхвърлянето на пикочна киселина се засилва. Заедно с това обаче, се увеличават стомашно-чревните и алергичните странични реакции. Това е причина употребата на ацетилсалицилова киселина от подагрозни пациенти да не се препоръчва.

 

Кори от бяла върба и подагра

Защо да предпочетем екстракта, стандартизиран до салицин?

Налице са редица причини да се избере фитотерапия с кори от бяла върба пред ацетилсалицолова киселина и аналозите й, въпреки че основният им противовъзпалителен ефект изглежда идентичен.

Първо, салицинът не е дразнител на задстомашната лигавица. Има висока перорална абсорбция (80%), което прави оралното му приложение ефективно. Той също така не повлиява кръвосъсирването и няма изразена антикоагулантна активност, за разлика от ацетилсалициловата киселина. Това е улеснение за болните от подагра, понеже значителна част от тях имат и съдови нарушения, и често приемат антикоагуланти или антиагреганти.

След прием салицинът се превръща до ацетилсалицилова киселина и се транспортира до възпалените участъци по-ефективно от стандартния медикамент. Особено важна за терапията на подаграта е особеността на салицина да засилва екскрецията на пикочна киселина през бъбреците. За сравнение, ацетилсалициловата киселина я задържа. Този му ефект е описан още в края на 19 век (A. Haig, MedChirTransv. 73, 1890).

 

Revita Ви препоръчва екстракта от бяла върба на Nature's Way

Ползи

  • Има аспириноподобен ефект, който не настъпва рязко, но е продължителен поради глюкозидната структура на салицина, който се превръща до салицилова киселина постепенно.
  • Дразненето на стомаха при бялата върба е сведено до минимум.
  • Антикоагулантният ефект е незначителен и рискът от кървене е значително по-малък.
  • Екстрактът от кори на бяла върба на Nature’s Way е стандартизиран до 15% салицин. Целта е да се избегнат естествените вариации в състава на върбовите кори и да се гарантира предвидим и точен ефект.
  • Екстрактът на Nature’s Way съчетава противовъзпалителни и диуретични свойства. Това го превръща в полезно средство срещу повишени нива на пикочна киселина – ускорява изхвърлянето й.
  • Екстрактът е подходящо средство за намаляване на отоци и понижаване на телесното тегло. Този ефект по правило намалява честотата и силата на проявите на подаграта.

Състав на продукта на Nature's Way - Бяла върба x 60 капсули

Съставки:В 2 капс.:Дн. доза:

Бяла върба

eкстракт от вътрешна кора, 15% салицин

400 mg800 mg
Бяла върба (кора)500 mg1000 мг

Дозировка. Приемайте по 2 капсули 2 пъти на ден, за предпочитане с храна.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.