×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Страшен ли е мозъчният инсулт?Мозъчният инсулт е животозастрашаващо състояние, причинено от  нарушено кръвоснабдяване в определени участъци на мозъка. Мозъчната тъкан се лишава от кислород и след не повече от 10 минути нейните клетки започват да умират. Частите от тялото, които те контролират, спират да функционират правилно, в резултат на което  могат да се получат парализи, зрителни и говорни увреждания, афазия и др. Ако са поразени мозъчните клетки, контролиращи всички жизнени функци, ударът може е смъртоносен.

Медицината познава  няколко вида инсулт, които се групират в две основни категории: исхемични - причинени от исхемия (намален приток на кръв) и хеморагични- причинени от кръвоизлив.

По-често срещани са исхемичните инсулти, които включват мозъчната тромбоза и мозъчната емболия. Основна причина за този вид удари е атеросклерозата, неслучайно наречена „тихият убиец”. При мозъчната тромбоза, в една от мозъчните артерии, стеснена от атеросклеротична плака, се образува съсирек, който блокира или намалява кръвотока. При емболията тромбът се формира в друга част на тялото (обикновено в голям кръвоносен съд на един от крайниците или в една от кухините на сърцето). След като се откъсне, той се придвижва посредством кръвотока и когато достигне загрубяла от мастни отлагания мозъчна артерия, се образува „запушалка”, която мигновено спира притока на кръв в участъка. Симптомите на исхемичния инсулт са изтръпване и парализа на един или няколко крайника, нарушение на говора, изтръпване на езика и устните, силно, понякога нетърпимо главоболие, внезапен световъртеж, гадене и повръщане без ясна причина.

Хеморагичните  инсулти са два вида: паренхимни – в резултат от разкъсване на един или няколко кръвоносни съда, локализирани вътре в мозъчната тъкан, или субарахноидални – кръвоизливи в повърхностното пространство между  мозъчните обвивки (субарахноидално пространство). Като основна причина за разкъсване на мозъчните артерии се посочва високото кръвно налягане. Поради нарушеният кръвоток части от мозъка са лишени от кислород и клетките умират. Освен това изтеклата кръв притиска прилежащите тъкани, като по този начин нарушава тяхната функция. Субарахноидалният кръвоизлив  може да бъде причинен и от спукване на аневризма. Аневризмата представлява изпълнено с кръв балонообразно разширение на аортната стена. Симптомите на хеморагичните инсулти са същите като тези на исхемичните – парези, парализа, увреждане или загуба на зрение, непоносимо главоболие, гадене и повръщане, а в тежките случаи – загуба на съзнание и изпадане в кома. Обикновено хеморагичните инсулти  имат внезапно и драматично начало и могат да бъдат животозастрашаващи, тъй като кръвоизливът може да не бъде своевременно овладян. Приблизително 70% от пациентите умират в рамките на 30 дни. Тези, които го преживеят, обикновено се възстановяват напълно.

Много важно е незабавно да се потърси специализирана лекарска помощ при поява на симптомите. В повечето болници има невролози и специализирани екипи за диагностика на заболяването. Преди да се вземе решение за съответното лечение, лекарят трябва да прецени какъв е инсултът по своя произход. Неправилното лечение може да доведе до сериозни увреждания и дори да причини смърт на пациента. Ако пациент с мозъчен кръвоизлив например се лекува за мозъчна тромбоза с антикоагуланти (медикаменти разреждащи кръвта и разтварящи съсиреците),  кървенето от разкъсаните кръвоносни съдове ще се засили и това ще влоши още повече състоянието му.

За щастие съвременните медицински заведения разполагат с различни прецизни техники за диагностика на инсулт, който пациентът е получил. С компютърната томография се получава срезово визуализиране на  мозъка. Кръвоизливът може лесно да се открие и  мозъчният инсулт да се диагностицира скоро след появата му. Други надеждни техники за откриване на инсулт, определяне на размера на мозъчното засягане и обема на жизнеспособните тъкани са ядрено-магнитният резонанс и позитронно-емисионната томография.

Основните фактори за възникване на инсулт са високото кръвно налягане и атеросклерозата, диабетът, наднорменото тегло и затлъстяването, консумацията на алкохол, тютюнопушенето и липсата на движение.

За да се предпазим от това тежко заболяване задължително трябва:

● да следим нивото на холестерола си;

● да проверяваме ежедневно кръвното си налягане и ако то е високо, да го поддържаме медикаментозно в здравословните граници;

● да отделяме поне час всеки ден за движение и физически упражнения;

● да преустановим тютюнопушенето и да ограничим до минимум алкохола;

● да се освобождаваме своевременно от излишните килограми;

● да приемаме повече зеленчуци и храни богати на разтворими фибри, както и на Омега-3 мастни киселини;

● да избягваме стреса;

● редовно да даваме възможност на мозъка да почива с любимото ни занимание или сред природата.

Превантивната защита е от първостепенна важност за намаляване на риска от инсулт! Днес вече има достатъчно натурални средства, които подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, без приемът им да води до странични ефекти. Те могат да намаляват холестерола, да укрепват сърцето и регулират сърдечния ритъм, да понижават кръвното налягане. Предлагаме ви да разгледате няколко продукта с изключително качество, които със сигурност ще бъдат от полза при наличие на сърдечно-съдови проблеми!

Ябълков Пектин Супер концентрат. Отличен източник на високо концентриран пектин. Всяка капсула съдържа 300 mg фибри и 10 mg екстракт от зелен чай, в който има минимум 15% катехини. Продуктът е източник на всички полезни компоненти на ябълковия плод – месеста част, сърцевина и кора, изключително богата на фибри и микроелементи. Наред с пектина, в екстракта има още витамин С, калий, калций, органични киселини и значително количество фенолни съединения с антиоксидантен ефект, произхождащи от корите на ябълките. Понижава нивата на холестерола и триглицеридите, подпомага баланса на кръвната захар, насърчава перисталтиката и очистването на стомашно-чревния тракт от отпадъците.



Коензим Q10 100 mg. Коензим Q10 е №1 протектор на сърдечно-съдовото здраве и особено - на сърцето. Приемът на коензим Q10 се препоръчва главно при висок холестерол и особено - при прием на статини. Предоставя съществени ползи при високо кръвно налягане, след прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност и др.



RX Omega 3 Mini-gels (Омега Мини Гелс).Съдържа молекулярно дестилирано, ултра пречистено рибено масло със защитено фармацевтично ниво. Всяка капсула е източник на 500-1000 mg дневни дози от EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Рибеното масло в продукта е получено от дълбоководни риби, а благодарение на специалната технология, по която са направени капсулите - Enteripure ™, то се освобождава в тънките черва и се усвоява максимално от тялото.

Коментари (73)

    • kamelia grahovska
    • 2012-05-09 20:58:28
    Zdraveite,az imam edin problem.Ot izvesno vremi mnogo chesto mi iztrapva ezika i rakata ,poniakoga dori kogato si govoria v parka ili spia prez nosta. Vse oste nimoga da razbera zasto se slu4va a niamam visoko kravno poni dosega .Vse si mislia dali ne e ot kilogrami te mi ,visoka sam173 a teja 95 znam 4e sa mnogo i se opitvam da gi svalia no desega bezospesno. vazmojno li e da mi pomognete. a zabravih da spomena 4e sam bez jla4ka ,s pionefrit ,i prekarala jalteniza B.blagodaria
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-05-16 09:04:28
    Здравейте, kamelia, Възможно е това изтръпване да се дължи на понижени нива на калций, магнезий, вит. Д и др., които са чести при наднормено тегло или на започващо неврологично заболяване.Направете консултация с добър специалист – невролог, който ще Ви назначи подходящите изследвания. Друг вариант е да постъпите с направление №7 в Клиниката по Ендокринология, която сега е на база в Майчин дом.Там се работи по програма на МЗ за профилактика и лечение на метаболитен синдром /наднорменото тегло е проява на този синдром/. Обадете се, ако имате нужда от допълнителна помощ. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Калин
    • 2012-11-06 16:25:15
    Здравейте! Имам един проблем и не знам как да го тълкувам, така, че моля някой компетентен за съвет. Ще започна с това, че баща ми и дядо ми са прекарали инсулт на около 20 годишна възраст. Майка ми също (по мое мнение) в крайна сметка си отиде от инсулт (имаше рак, лека и пръст). Всичко започна вчера със силно главоболие и размазано зрение. След това не помня как съм заспал, а от както се събудих съм замаян, устата ми е суха и сякаш всичко ми е изтръпнало (тоест едвам контролирам крайниците си). Имам и маломерно нарушение на вниманието. Гади ми се и всеки път като стана ми причернява. Кръвното ми налягане обаче е нормално засега. Смятате ли, че е възможно да получавам някаква лека форма на инсулт и ако да, то тогава какъв и какво следва да направя? Благодаря Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-11-09 16:55:17
    Здравейте, Калин, При такава фамилна анамнеза и с тези оплаквания спешно потърсете помощ при добър специалист – невролог. Възможно е да са смущения във вегетативната нервна система, но трябва да сте сигурен, че няма съдов елемент. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитър
    • 2013-01-29 07:30:58
    Здравейте. Дядо ми претърпя микроинсулт (поне така казал доктора). Болницата е под всякаква критика, просто са били на път и тя е била най-близката. Проблема при него е, че все още не може да си движи нормално крайниците дори след 24 часа. Направили са му резонанс или нещо от сорта и му казали, че проблема е в някаква част на мозъка, която отговаряла за равновесието. Фъфлил е в момента на "микроинсулта" и е бил като "разплут" или иначе казано се е свлякал на седалката в колата, но е останал в съзнание. Било му станало горещо преди това и някакъв малоумник е говорил за смъртни случаи в неговото село на задната седалка и малко по-рано баба беше припаднала и може да се притеснил. Той пие хапчета за кръвно, но понякога забравя, не знам дали ги е пил, но също знам, че прекалява с алкохола. Води активен живот, тежи 90кг и е 1.80 някъде. Не е с наднормено тегло, доста си е добре. Сега ме интересува дали лекарите са реагирали адекватно в неговия случаи и към кого да се обърнем от тук нататък. Имаме заделени пари (аз живея с тях и той ми е по-скъп и от баща ми..), просто искам да го заведем на кадърен невролог и да ни каже как е положението с него. Той не е глупав човек и със сигурно ще спре да пуши и пие, но все пак искам да идем на възможно най-добрия невролог в България... Насочете ме, моля. Също така моля за вашето мнение по неговия проблем. Какво мислите, че ще се случи с него от тук нататък, как ще се развият нещата според вас. Възможно ли е дъщерите му да имат по-голям риск от инсулт поради факта, че баща им е имал и все още е застрашен? Пра дядо ми е починал млад от нещо... възможно е да е от инсулт, идея си нямам. Имам много малко информация за него. "Предава" ли се от баща на син? Проблемите със сърцето и мозъка? Между другото той все още е на системи в болницата и не му дават да става. Много моля за отговор. Благодаря предварително.
    • д-р Петрова
    • 2013-01-30 10:46:28
    Здравейте, Димитър, Проблемите със сърцето и мозъка не са наследствени /с изключение на някои много редки наследствени болести/, но се предава по наследство предразположение към определени заболявания и ако животът протича в неблагоприятна среда /вътрешна и външна/ и условия, тези заболявания се отключват и проявяват. За дядо Ви, доколкото може да се прецени от разстояние, се прави необходимото. Готова съм да Ви съдействам, но засега той не трябва да се мести. Нека мине острия период, ще ми изпратите епикриза и ще Ви запиша в неврологичната клиника на Александровска болница. Добри специалисти има и в клиниката на 4-ти километър. Това – ако не сте от София. Ако сте от София, запишете си час за свободен прием при някой от специалистите в тези две клиники, всички са добри. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • deni
    • 2013-04-07 16:14:23
    zdraveite na 23 godini sam kazvat doktorite che sam poluchil mikro insult polucil sam dve venozni trombi v glavata za sega versiqta e che sam v tova polojenie ot stranichen efekt na edni hapcheta.. vaprosat mi e lekuvali se napalno mikro insult i kakvi uslojneniq moga da polu4a pregledahame vsqkkvi doktori nqmam nikakvi shva6taniq nito paraliza kazvat 4e vsi4ki otgani sa mi bili zdravi molqvi za kadarni odgovori shte se opravq li na palno ili ne i dali moje da se vlosha? blagodarq vi predvaritelno za odgovorite
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-04-11 15:09:28
    Здравейте, Ако състоянието е в резултат на токсично увреждане на съдовете, то съществува теоретична възможност при физическо/емоционално пренапрежение кризата да се повтори и тази опасност ще е налице до пълното изчистване на организма от лекарството, което е индивидуално продължаващ процес и зависи от общата обмяна и състоянието на вътрешните органи. Уврежданията, получени от инсулта са необратими и водят до промени в мозъчните функции, но колкото по-малък е инсулта, толкова по-незабележими са отклоненията. С напредване на възрастта обаче, при нездравословен начин на живот и обременена наследственост, е възможно по-рано и в по-изразена степен да се развива възрастовата дегенерация на мозъка с всички известни ни отклонения в психиката. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • гено рачев
    • 2014-01-12 16:33:56
    здравейте, преди 3 месеца получих хеморагичен инсулт. след престой в интензивн невролагично отделение пребивавах близо месец в специализирана болница за рехабилитация. в момента съм на домашно лечение. тоест рехабилитатор идва в къщи. установихме следните проблеии: 1. през ноща получавам крампи, схващания, спазми на парезните крайници-най-вече на ръката. това затруднява упражненията.неврологът от болницата ми препоръча да пия хапчета с магнезий, което правя вече три седмии-но не настъпва подобрение. какво да се прави и нормални ли са тези спазми и схващания на мускулите?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-01-17 17:58:33
    Здравейте, След мозъчен инсулт, а и поради причините довели до инсулта, се получава значителен дисбаланс в мозъчната биохимия. Променя се съотношението на веществата, от които зависи правилното протичане на нервните импулси, т.н. невротрансмитери – серотонин, допамин, ацетилхолин и др., а това неминуемо се отразява на мускулните съкращения. Лекарствата, които приемате подкиселяват кръвта и телесните течности, което също е предпоставка за крампи. Ако досега сте водил заседнал начин на живот, а сегашните ви упражнения натоварват несвикналите мускули, може да се образува млечна киселина, което да е причина за крампи. Вероятно при вас причините са комплексни. Може да подобрите състоянието си като се храните предимно с храни от растителен произход, а към водата добавяте алкализиращи капки. Ако заниманията с рехабилитатора ви изморяват много, помолете го да бъде по-внимателен. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Denica Marinova
    • 2014-01-19 00:20:04
    zdraveite predi dve sedmici basha mi poluchi insult .. iskam da popitam tui kato qvno e zasegnato zrenieto tova vuzvratimo li e i kum kogo trqbva da se nasochim veche e hodil vednuj na ochen lekar koito mu e ispisal samo nqkakvi vitamini ..razdvijva se vse oshte nemoje sam mnogo dobre no osnovnia problem vsushnost e che kruvnoto nalqgane postoqnno varira nisko visoko dali trqbva oshte da leji v bolnica ?Blagodarq predvaritelno
    • Ревита
    • 2014-01-21 17:50:45
    Здравейте, Продължителността на лечението в болница може да се прецени само от лекуващия екип, който наблюдава реалното състояние на болния.Би трябвало да го изпишат със стабилно кръвно налягане, но здравната ни система е такава, че много често болните остават недолекувани. В Банкя има болница за долекуване на инсулти и инфаркти – поинтересувайте се от лекуващия лекар или проучете на място в Банкя и го преместете там, когато го изпишат. Ако при инсулта е засегнат очния нерв или ядрата на зрителните нерви, възможно е зрението да не се възстанови. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Драга Тасева
    • 2014-02-05 10:51:36
    Здравейте! Става въпрос за баща ми- на 76г. След прекарано вирусно заболяване започва едно бучене във главата от едното ухо. Антибиотици, консултация с невролог - назначено лечение за 10 дни. 2 дни след спиране на лекарствата - високо кръвно с усещане за изтръпване на едната ръка, крак и леко на лицето. Обърканост и затормазяване на мисълта. Приемат го в болница, правят скенер и казват, че няма нищо притеснително. 4 дни на системи по пътека за лечение на инсулт. Утре го изписват, но съм притеснена, че болния не изглежда добре. Говори объркано, още има изтръпване. Лошото е че има съпътстващи заболявания - хипертония и диабет. Та въпроса ми е трябва ли да опитам да го прехвърля в болница за долекуване на инсулт или е рано и първо трябва да отшуми острия период:
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-02-07 17:47:34
    Здравейте, Описаното състояние подлежи на болнично лечение. Но здравната ни система не предвижда достатъчно време за лекуване на такива състояния. Добре би било да се намери друга здравна пътека /например за хипертонията или диабета/, с която да продължи в същата болница, но в друго отделение или да се прехвърли в друга болница за долекуване.Лечението е най-ефективно именно в острия период, за да се предпази от усложнения.Бързат да го изпишат понеже е на 76 години, но ако не е стабилизиран, нямат право на това.Говорете с лекуващия лекар, обърнете се и към шефа на отделението или болницата.Ако не могат да го задържат, нека ви насочат към друга болница за долекуване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • aneta ivanova
    • 2014-03-09 02:15:24
    Zdraveite.Predi dva meseca bashta mi poluchi ishemichen insult.Ot izvestno vreme mi pravi vpechatlenie ,che bez prichina si vdiga lqvata ruka,a ponqkoga dori ne moje da stava.tova se sluchva za kratko,i sled tova otnovo se povtarq.Normalno li e tova i trqbva li da se potursi lekarska pomosht.Blagodarq predvaritelno.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-03-14 16:39:38
    Здравейте, Възможно е да са прояви на преминалия инсулт, но е добре да се направи и контролен преглед при лекувалия го невролог, за да се изключат нови прояви на съдов спазъм или запушване на мозъчен съд. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Велизар Тодоров
    • 2014-04-24 12:18:30
    Здравейте Ети о моята история . Майка ми получи хеморгичен инсулт .Вече 13 дни е в кома. Изследванията показват че органите са добре , но за съжаление и втория скенр показа ,че няма промяна в кръвта в мозъка . Изчетох доста неща в нета и съм супер объркан .Ако може да ми кажете две дъми ще съм ви много благодарен .
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-04-25 14:07:18
    Здравейте, Не искам да ви плаша, но комата при хеморагичен мозъчен инсулт е лош прогностичен белег. Ако излезе от нея, вероятно ще има сериозни поражения на нервната система. Възрастта и предишното състояние на организма са от значение за последиците. Ако се е хранила сравнително здравословно, с повече движения и нормално тегло и без сериозни хронични заболявания, шансовете и са по-големи. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • mariana
    • 2014-04-25 20:55:24
    Zdraveite s visoko kravno sam ot 16g sled rajdane izpadnax v koma v momenta vzemam Nebilet 0,5m no pak mi e visoko 150 na 100 istrapvami glavata krainicite,glavobolie,sarcebiene i gadene i ponqkoga povra6tane
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-04-29 17:19:49
    Здравейте, Вероятно Небилет е недостатъчен за корекция на кръвното и трябва да се консултирате с по-добър кардиолог за нови изследвания и промяна в лечението. Имате право на хоспитализация /обикновено 3 дни/в кардиологична клиника, за да се направят изследванията и да се определи новото лечение. Добре е клиниката да е голяма и по възможност университетска, където опитът и квалификацията са по-големи. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • velizar
    • 2014-05-04 16:47:06
    Здравейте отново . Искам да споделя какво е състоянието на майка ми в момента. На 11 април получи хеморгичен инсулт-аневризма или спам както казаха лекарите. От тогава до сега 05.04.2014г е в състояние на кома. Диша сама,от изследванията който направиха лекарите казаха ,че сърцето и другите органи за сега са добре. Пробиха и трахеята и сега от там диша,не диша от устата защото в първите дни е хванала някаква бактерия и започна да вдига температура в продължение на 1 седмица.Лекарите казаха ,че кръвта там в мозъка малко ,съвсем малко се е прибрала. Също така казават ,че може да се събуди примерно утре,след седмица ,месец или чак година. Майка ми е на млада жена на 50 години и случилото се става в Гърция. Интересува ме практиката в България как е .Колко време в България пациентите са били в кома. Имали случай на кома-1 година примерно. И ако се събуди какви ще са последствията .Някъде четох ,че при хеморгичния възстановяването става по- бързо от исхимичния. Ситуацията е доста сложна гръцките лекари казват ,че е индивидуално и всеки мозък по различен начин действа. Някъде другате четох .че първите 48 часа са критични ,после четох ,че първия един месец .Исками се да знам някой пример на човек преборил този вид инсулт.........ПОЗДРА ВИ!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-05-10 21:37:18
    Здравейте, Най-често болните излизат от кома в рамките на 3 до 6 месеца. Има скорошен случай на пациент на ВМИ, излязъл от кома след 4 месеца. Колкото по-продължителна е комата, толкова по-голяма е опасността от усложнения и смърт – пневмония, тромбоза, декубитални рани. След излизане от комата може да няма забележими промени в поведението, но е възможно и ускорено развиване и утежняване на мозъчно-съдовата болест с депресия, деменция и др. Проф. Николай Петров, ,началник на реанимацията във ВМА http://www.vma.bg/bg/mbal-sofiya/hirurgichni-kliniki/anesteziologiya-i-intenzivno-lechenie/, доц. Георги Царянски, началник на реанимацията в столичната болница "Св. Екатерина" http://www.anesthesiology.bg/index.php/archiv-news/81-structire/resumes/77-2013-02-05-22-12-01 , проф. д-р Димитър Карадимов - http://www.isul.eu/Kliniki/k_KAIL/za_klinikata.htm, Доц. Стоян Миланов - началник на Клиниката по интензивно лечение в“Пирогов” и техните сътрудници имат богат опит в лечението на комата и ако успеете да се свържете с някой от тях, може да получите по-подробна информация. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mapua
    • 2014-09-20 21:05:08
    Zdraveyte . Myjami poluchi ishematichen insult , predi 2 dni . Diagnozata beshe postavena sled 12 chasa . V momenta e v bolnica povreden mu chast ot mozyka , narushavane na govornite funkcii , demenciq . Iskam da popitam , poneje sme zakysneli taka mi kaza doktora . Kazaha mi che shte se opravi , no po tova koeto cheta , ne sym obedena v tova che shte moje da vyzvarne , govornite sposobnosti I narushavaneto na sysznanieto mu ... Choveka dori zabravq, koq sym.. Strashno e obyrkan , nazovava sinyt si s drugi imena . KOgato go pitam kak se kazva toi mi otgovarq s negovoto ime . Neznae tochnata data I den , Ujasno mnogo sym pritesnena Tova e na momenti ot 2 dena e na sistemi vsyshnost takami kazaha no vijdam che sa prosti medikamenti , v sluchaq prosto abokat . Shte se opravi li I kak molqvi Pomognete mi ..
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-09-24 16:25:23
    Здравейте, За съжаление не мога да отговоря на въпроса ви, тъй като всеки такъв случай е индивидуален. Възможно е да се възстанови или да възстанови част от мозъчните функции, или да не се възстанови. Това зависи от лечението – кога е започнало, адекватно ли е, правилно ли се прилага и къде се лекува болния, какви грижи се полагат за него, както и от самия организъм – възраст, предишни заболявания, жизнена сила и способност за възстановяване.Лечението на инсултите е с ясно установен план на изследвания и лечебни процедури и най-вероятно това се спазва и при вашия съпруг. Възможно е системите, за които са ви говорили, да се поставят във време, когато вие не сте там.По принцип, по-възрастните пациенти с хронични заболявания – високо кръвно, атеросклероза, диабет имат по-малък шанс за възстановяване, но винаги има изключения.Вашата роля в момента е да се грижите за мъжа си възможно най-добре и с цялата си обич, да се доверите на лекуващия екип, но всекидневно да се информирате за резултатите и прогнозата – след всяка визитация. Ако имате съмнения в компетентността на екипа, допитайте се за преместване в друга болница.Успех. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • tonka
    • 2014-10-30 12:33:19
    Zdrveite baba mi koqto e na 75 godini i polu4i o6te vedn6 isult v koeto za jalost sega e v koma do kolko vreme moji da se kaji dli 6te izlezni ot koma lekrite kazaha 4e q prespivt mozkt da moji da i po4ival do koga 6te e taka B lagodarq vi
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-11-03 15:43:34
    Здравейте, Повторният инсулт е сериозно изпитание, което за съжаление, малцина на тази възраст успяват да преминат. До кога ще се поддържа комата не може да се каже. Това се определя от лекуващия екип, който проследява състоянието на болната – дни, седмици, месеци – индивидуално е - от голямо значение е общото физическо и психическо състояние преди инсулта. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Катя
    • 2015-06-04 11:35:48
    Здравейте,мой близък имаше признаци на инсулт преди около 2 седмици и викнахме линейка, биха му инжекция и го закараха в болница, където установиха, че нямало проблеми и го изписаха. Естествено, след няколко дена получи втори инсулт и докато намерят блока да го закарат изпадна в кома. Диша сам и реагира на мускулни дразнители. Лекарите казали, че няма надежда, защото тромбът бил голям. Вие как мислите, да го преместим ли в друга болница? Наистина ли няма надежда? Той е на 52 години и преди втория удар е ходил на изследвания и всичко е било наред. Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-10 14:30:43
    Здравейте, Ако тромбът е голям, както са Ви казали, това означава, че голяма част от мозъчната тъкан е увредена. Но вие сте в правото си да поискате консулт и второ мнение със специалист от по-висок ранг. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Dimitar Bakalov
    • 2015-07-17 03:03:01
    Здравейте, Въпроса мие,братму получимозъчен кръвоизлив извиках бърза помощ и доктора постави грешна диагноза.Беше сигурен че това е свръх доза хероин,можеби защото брат ми имаше дупки по ръцете от системте от преди няколко дни и въпреки че се опитах да обясня доктора му даде Naluxon антидот на хероина(това се случва в Белгия).После в болницата след кръвна проба видяха че не е употребил нищо,а има кръвоизлив.И вечерта пак е получил припадък и сега е в медикаментозна кома,и с дренаж за да свалят налягането. Та въпроса ми е дали състоянието му се е влошило в следствие на Naluksona?Защото ми казаха че точно от него е получил втория и по голям кръвоизлив. Благодаря ви предварително за отговора
    • Яна
    • 2015-08-06 14:48:45
    Здравейте. Толкова съм объркана и отчаяна. Искам първо да кажа, че аз съм женена в Несебър, а моята майка живее в Димитровград. Всяка вечер към 9.00 и звъня, за да се чуем.. И така на 01.08 към 9.10 и звъня доста продължително поне 30 позвънявания, но никой не ми отговаря. Съответно аз и моят съпруг тръгваме към Димитровград. Отключвам за моя изненада вратата, влизам и виждам майка на ,че лежи на леглото, но за мой ужас забелязвам, лявата ръка и крак премърдва, но дясната цяла страна е абсолютно неподвижна. Напишкана. Не диша, а направо прехърква... Извикахме Бърза помощ. Дойдоха Много бързо. Установиха, че е претърпяла инсулт и е в кома.... Екипа я качиха в ОАИЛ...Направиха и някакви процедури.. Само да уточня, че преди 17 претърпя един исхимичен инсулт.. В момента майка ми е в кома, с постоянно подържаща температура, подържащо високо кръвно-160-180 и най-лошото е, че не може да диша самостоятелно, а е с тръби в нослето и по тоя начин не могат да я закарат на скенер, за да установят до каква степен е кръвоизливът и въобще какъв е. Въпроса ми според вас до кога ще продължава това положение? Ще започне ли въобще да диша самост.за да и направят скенер? Колкото и пъти да се обадя тя е все в същото положение. Още един въпрос имам. Възможно ли е аз да съм закъсняла при намирането и? Ако бях отишла няколко часа по-рано щях ли да я спася? Закъснях ли?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-08-10 15:30:02
    Здравейте, Да се обвинявате за случилото се, би било голяма грешка. Инсултът е тежък, с големи поражения и дори да бяхте до нея, състоянието и едва ли щеше да е по-добро сега. При това положение шансовете за оцеляване и възстановяване не са големи и дали ще и направят скенер или не, не е от голямо значение. Лечението ще е същото. И не губете надежда – всичко е Божа работа, както се казва. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стоянка Вълчева
    • 2015-11-17 18:03:51
    Здравейте, баща ми е на 67 години. На 1 септември получи исхемичен инсулт. За съжаление Бърза помощ закъсня, приемането му от Спешно отделение на голяма софийска болница отне 2 часа /чакаше се невролог/, сетне 2 дни нямаше уточнена диагноза. Казаха ми, че е тумор на мозъка. И след всичкото това бавене той има тежки последици, въпреки рехабилитациите, които правим - ръката е напълно неподвижна, кракът има леки движения, но все още не може да става. За съжаление не ми предоставиха диск от скенер и с лекуващия му лекар така и не успях да се срещна 5 дни докато баща ми беше в болницата. Не зная какви са шансовете му да проходи. Възможно ли е след 3 месец да се случи чудо. Той и в момента е на рехабилитация. Другия въпрос е; трети месец пие Депакин хроно. Слава Богу не е имал епилептични пристъпи. Може ли да намалим приема му от две таблетни на една, защото твърде много лекарства пие. Благодаря ви
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-04 17:05:58
    Здравейте, За съжаление, не мога да отговоря на въпросите Ви, тъй като не съм запозната с цялостното състояние на баща Ви. Може да Ви отговори лекуващият лекар, който има цялата информация за него, вкл. данните от прегледите и наблюдението в динамика. Дозата на Депакина не е случайна и ще бъде намалена когато има показания за това, т.е. след консултация с невролог. За да се увеличи шанса да проходи, баща Ви трябва да участва активно в рехабилитационния процес, както и цялото семейство. Може да говорите с наблюдаващия невролог или личния лекар за долекуване в болницата в гр. Банкя - Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Krasimira
    • 2016-05-13 17:52:12
    Zdraveite,iskam da popitam baba mi koiato e na 74 godini poluchi ishemichen insult veche 14 dena e v koma,vaprosa mi e v takiva situacii kolko vreme e komata I imali shans da Ojivei ili shans a e minimalen.doktori te kazvat che e v losho sastoianie
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-16 16:42:59
    Здравейте, За съжаление, прогнозата не е добра. Дори да се събуди от комата, е възможно да има тежки, често несъвместими с живота поражения. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център Яна
    • Krasimira
    • 2016-05-20 17:14:57
    Zdraveite otnovo iskam da spodelia kakvo se sluchva s baba mi veche 26 dena minah a ot kakto poluchi insulta 22 dni e v koma I prodaljava doktori te iskluchiha vsichki medicamenti kazaha ni che niama kakvo poveche da I davat dori sa ia ostavili na samostoiatelno dishane no to veche e mnogo slabo,misli te li che tova e naistina pravilnoto ili mojeshe oshte da I prilagat niakoi medicamenti,blagodaria
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-27 15:54:28
    Здравейте, На тази възраст, при тези увреждания на организма, след месец в кома, мозъчната функция е отпаднала до степен да е несъвместима с живота. Дегенерацията /разрушаването/ на мозъчните клетки е невъзстановимо и не може да се помогне с никакви медикаменти. Съчувствам ви. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Krasimira
    • 2016-06-19 03:20:23
    Blagodaria mnogo na vas D-r Aelita Petrova za otgovori te koito mi kazahte,baba mi pochina tochno na edin mesec ot kakto poluchi insulta makata e goliama
    • gulten
    • 2016-08-06 03:13:00
    doktore vizmojno li e s nisko krivno da se paralizira rikata sled liceterapiya na byal drob
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-08-09 16:37:05
    Здравейте, Най- вероятно няма връзка между парализата и ниското кръвно налягане. Вероятно е усложнение на основното заболяване, наложило лъчетерапията. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вяра
    • 2016-09-03 01:16:54
    Здравейте накратко да споделя!Баща ми претърпя операция смяна на бедрена става която счупи и се наложи операция на 81 год . е !Операцията мина успешно ,след операцията която беше с декобитална упойка пада от леглото !Всичко нормално няма разместване на ставата или други последици .В деня на изписването му в къщи получи за мен си беше лек инсулт но да не го стресираме от лекари и болница не извикаме 112!Това става в петък 26.08. храненето след операцията си беше мъка -много малко но пиеше течности след този случай стана почти 7,8 глътки за деня!В понеделник ивикахме невролог който каза да мерим кръвното което беше 180 горна граница.Отидох да купя лекарствата и тези който взема за сърце от 2012 год ,претъпя операция на сърцето -байпас!Забавих се не по-вече от час той остана с майка ми и сестра ми и в 17,50 получи нов силен инсулт -Очите обърна нагоре почти дишане нямаше а лявата ръка се издигаше и сваляше в кръгови движения:(Дойдоха 112 ,шокова зала върна се дишането ,от там интинзивен сектор -неврология,5 дни без промяна !ИМА ЛИ ШАНС ???
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-12 16:12:48
    Здравейте, Описвате състояние на тежък мозъчен инсулт при възрастен човек с придружаващи хронични заболявания. За съжаление, прогнозата е лоша. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вяра
    • 2016-09-04 22:52:45
    Докторе ,баща ми получи силен инсулт и е в кома 7 дни !ще има ли шанс за живот ,диша самостоятелно?мерси предварително
    • донко
    • 2016-09-22 18:28:29
    баща ми е на 67години и получи инсхимичен инсулт.Гледаха го на скенер и казаха че има тромб .Виждало се тъмно петно което заемало една четвърт от мозъка.вижда на чува но неможе да говори защото дясната му страна е почти обездвижена.Казвам почти защото сме го виждали ние и лекуващите лекари да ги помръдва.Приема течности през устата преглъща.въпросът ми е какви са шансовите му да оздравее дори и ненапълно и този тромб по какъв начин ще се махни ако вообще се махни?благодаря предварително
    • gulnaz 46
    • 2016-11-13 21:28:20
    sestra mi sled operaciya na ramoto koeto bese scupeno i postavena sina bese izpisana predi ceteri dena sled koeto imase halucunaciyi bolki cyala vecer si govorese i vikase samaa kato na sutrinta sprya da govori potekoha slunki ot ustata i stana neadekvatna povikahme birza pomost prieha ya v oaril kato ni kazaha ce prekarva insult iskam da odbeleja ce imase i alkoholna zavisimost i stres ot operaciyata vseki den otivame do neya nyakoyi pit otvarya oci mirda s rika ili kraka na drugiyat den pik nikakvi signali za jivot dori lekarite ne sa sigurni kakvo e prekarala ili prekarva govoryat razlicno na 48 godini e bez drugi zabolyavaniya sirceto krivnoto e nared no tya spi pomognete mi
    • gulnaz 46
    • 2016-11-14 15:45:24
    pomognete mi ot edna sedmica sestra mi sled operciya za scupeno ramo prekara insult i e v koma na 48 godini sirceto krivnoto organite i sa nared predi dva dena otvaryase oci i mirdase s rice i kraka a sega samo spi lekarite ne kazvat nisto samo podgotvete se i za loso i za dobro v spesno odeleniye dori ne sa sigurni dali e prakarala insult mislya ce ne sa dobri specialisti v haskovo no kazvat ce v tova sistoyaniye ne tryabva da mirda da podcertaya ce i imase alkoholna zavisimost no v tozi period ne e priyela i gram kakvo mojem da napravim molya vi za sivet
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-22 15:00:17
    Здравейте, Възможно е алкохолната зависимост да замъглява и усложнява клиничната картина. Упойката, операцията и времето след нея, вероятно я поставят в условия на абстиненция, с което могат да се обяснят халюцинациите и проблемите с мозъчното кръвоснабдяване. Ако не е направено, е необходима консултация с токсиколог и вероятно след това, лечение в специализирана клиника. http://centrejiva.com/kontakti http://www.ncn-bg.org/consult_center/kc_12stapki.html д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Наталия
    • 2017-05-01 20:05:18
    Здравейте баща ми получи инсулт в германия докторите казват че с кръвоизлив в главата направена е операция доколкто разбрах.и в момента е в медикаментозна кома.можели някои да ми каже колко дни е тази кома .?също така е засегната дясната страна ..какви шансове имаме ..благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-04 15:42:41
    Здравейте, Шансовете се определят от вида на кръвоизлива – каква част от мозъка е засегната, кой отдел на мозъка, възрастта, другите заболявания, жизнеспособността на тялото и волята за живот на болния. Може да настъпи възстановяване на мозъчната функция в различна степен, в зависимост от тези фактори. Когато придружаващите заболявания /хипертония, наднормено тегло, предиабет, диабет, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване и др. / са силно изразени и с усложнения, и възстановителните способности на тялота са силно намалени, възстановяване не настъпва. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ники
    • 2017-05-08 21:57:01
    Мога ли от шиини дискови хернии да получа инсулт
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-11 14:52:32
    Здравейте, Както знаете, инсултите биват исхемични/запушване на мозъчен съд и недостатъчност на кръвоснабдяването след мястото на запушването/ и хеморагични /вътремозъчни кръвоизливи/. Рискови фактори са артериална хипертония, тютюнопушене, коремно затлъстяване, нездравословно хранене, прекомерна консумация на алкохол, диабет и др. Шийни дискови хернии могат да притискат артериите, кръвоснабдяващи мозъка, с което да причинят т.н. вертебрален синдром - преходна поява на световъртеж, гадене, двойно виждане, нарушения в координацията (залитане), нарушения в говора. Това състояние на преходно нарушение на мозъчното кръвообръщение /ПНМК/ трябва да се различава от по-сериозните нарушения със спазъм, тромбоза или емболия, със запушване и последващ мозъчен инсулт. Симптомите са подобни, но не преминават толкова бързо или се задържат трайно. Необходима е консултация с невролог, за да се изясни причината за оплакванията. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ники
    • 2017-06-06 10:26:10
    Да Аз имам 3 дискови хернии на шиини прешлени и като се залежа почва да ми се вие свят вчера се наведох да си вържа обувките и така ме замота усетих прилив на кръв към главата и колите и хората ме дрязнят още повече помислих си че това е краят даже почнах да викам но след 1 час се оправих възможно ли е да съм получил инсулт и да съм се оправил от само себе си ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-08 15:52:59
    Здравейте, Възможно е временно нарушаване на мозъчното кръвообръщение, което е различно от инсулт, но е необходима консултация с невролог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мерветка
    • 2017-06-27 17:35:42
    Здравейте! Баба ми бе оперирана-смяна на колянната става. Денят, в който я настаниха много и се гадеше, както и на следващия ден на самата операция. Тя мина успешно, но отново имаше дни, в които много й се гадеше. Днес след 2 седмици престой и рехабилитация бе нейното изписване. Когато майка ми (дъщеря й) отиде при нея, тя не й знаела името. Отново гадене и без спомен за нашите имена, рожденния си ден и т.н. Чакахме около 3 часа невролог, а тя през това време си спомни за нас. Когато дойде невролога й постави диагноза лек имсулт. Въпросът ми към Вас е дали състоянието ма 70годишната ми баба е много тежко, има ли верооятност от влушаване или повторен по-тежък инсулт (тя лежи в МБАЛ Св. София). Благодаря предварително!
    • Мерветка
    • 2017-06-27 18:18:55
    Инсултът е исхемичен.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-30 14:25:59
    Здравейте, Прогнозирането на инсултите/особено исхемичните/ е изключително трудно, поради което са разработени няколко системи /скали/ по които се преценява състоянието на болния. За да е точна оценката, е важна динамиката в развитието на болестта/симптомите/, необходимо е наблюдение и оценка на неврологичните функции - ниво на съзнание, адекватност при отговаряне на въпроси и изпълнение на сложни команди, наличие на парези и тяхната тежест, координация, сетивност, говорни нарушения, наличие на дизартрия, синдроми на игнориране и т.н. При положение, че инсултът е лек, е възможно баба ви да се възстанови напълно /или до голяма степен/. Опасността от повторен инсулт е реална и статистиката е, че около 60% от пациентите получават повторен инсулт с неблагоприятен край в рамките на 1 година. Това не трябва да ви отчайва, защото баба ви може да е от 40% с благоприятна прогноза. Наред с лечението, важни са добрите грижи и спокойствието. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Bogdanov
    • 2017-07-23 16:25:26
    Здравейте, на 10 07 понеделник баща ми се оплаква,че има леко изтръпване на крака.Час след става от дивана,залита и пада тъй като крака не го държи.Веднага го закарахме в 3та градска, оставиха го в интензивното и на другия ден оттам казаха, че се налага операция /спешна/ Пое го хирург от друга голяма болница..."Спешната"операция се извърши на 13 07. След операцията баща ми беше в напълно адекватно състояние,напълно контактен, без видими последици,парези и тн. Състоянието трая около 24 часа след което казаха,че е прокървил отново и трябва нова операция след която не се събуди и вече 8 ми ден е в кома.Какво стана между двете операции искам да знам..? В ден 1 на изтръпването баща ми се качи сам в колата,седмица след това изпада в кома... това нормално ли е?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-26 16:00:35
    Здравейте, Какво е станало между двете операции е най-добре да попитате лекарите от екипа. Моето мнение за случилото се е следното – много често след първия инсулт следва втори и трети, и много често изходът е летален, което не зависи от лекарите. Факторите, довели до инсулта – високо кръвно налягане, наднормено тегло, диабет, неправилно хранене и хиперхолестеролемия, обездвижване, преумора и т.н., са предразполагащите фактори за следващите инсулти и от организма и психиката на болния зависи как ще се развие болестта. Това се отнася за случаите когато лекарската помощ е своевременна и адекватна. Операцията е направена на третия ден, защото преди това са направени редица изследвания, без които се рискува „вместо да се изпишат вежди, да се избодат очи“. А е спешна, защото се отлагат планови операции за този ден, за да се оперира баща Ви. Не знам дали във Вашия случай всичко е направено на време и както трябва, но ако да, то не търсете вина в лекарите. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Елена
    • 2017-09-11 22:32:09
    Здравейте!Вчера баща ми получи исхемичен инсулт.От около 7-8месеца пие хапчета за високо кръвно(Лодос мисля,че бяха).Прилошаването сутрин беше престанало до вчера сутринта,когато му изтръпване ръката и събаря чашата.Спешен център пристигна за 10 Мин,бърьо на скенер,показва исхемичен инсулт.На моменти не може да говори,дтуг път казва думите.След системите Днес е по добре,и ма повече чувствителност на.ръката. В безсъзнание не е изпадал , помни всичко.На 51години е.Е енергичен,работещ човек.Но пуши,повечко.Въпросите ми е....Каква е прогнозата за в бъдеще,може ли пак да получи инсулт,и ако да по сериозен ли и от какво зависи? Хапчета та за кръвно не би ли трябвало да предотвратят подобен случай и не са ефективни ли точно тези,за да се стигне до тук? Има ли право на ТЕЛк? Невролога казва,само че за сега върви добре,но оттук нататък много пазене и дисциплина-хранрне,без цигари и алкохол,и т.н.Има ли някакъв критичен период,приметно седмица или две,в който трябва да внимаваме повече и да следим състоянието,за евентуално влошаване?
    • Теодор
    • 2017-10-21 01:34:22
    Здравейте искам да попитам човек преди да получи инсулт буйства ли защото баба ми (81г.) вчера преди да дойда при нея беше изпотрошила цялата къща всички щори на прозорците накъсани и намачкани до неузнаваемост,2,3 счупени чиний ,дрехите леглата разхвърляни като отидох до нея тя не ме позна,забавяше говора ,,фъфлеше нищо не и разбирам с едната ръка неможе да хване нищо иначе ходи обадих се на 112 дойде екип закараха я в болница направиха и всички иследвания скенер томограф и т.н.доктора каза че е получила исхемичен инсулт не е изпадала я кома. След този прекаран инсулт дали ще поживее,говора ще и се оправи ли поне малко.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-25 08:54:24
    Здравейте, Възможно е, но има риск от повторен инсулт, което влошава прогнозата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитринка
    • 2019-02-26 20:22:45
    Здравейте д-р Аелита Петрова баща ми е с мозъчен инсулт исхимичен приеха го на 21.02.2019 в болницата 4 дни беше в стая на 5 ден го местят в интензивно с парализа на лявата рака левият крак устата му е изкривена не ни дават информация даже вместо да се подобрява той се влушава
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-02-28 15:15:26
    Здравейте, Подобен ход на заболяването не е изключение и се случва когато тромбите изцяло запушват съдовете /артериите/, което спира притока на кислород и хранителни вещества към съответната част от мозъка с последица парализи, плегии и т.н. Колкото по-голяма е запушената артерия, толкова по-големи са пораженията върху мозъка и периферията. Колкото по-силно изразена е атеросклерозата на съдовете, толкова по-голяма е опасността да се засегнат големи съдове и последиците често са фатални.
    • Петя Николова
    • 2019-02-27 08:15:38
    Майка ми преди няколко дни получи инсулт и не спира да повръща.Дават и деган но не и помага.Може ли да и се помогне по друг начин?Днес я изписват а тя е по зле от първите дни.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-02-28 15:14:00
    Здравейте, Вероятно повръщането е усложнение от инсулта, свързано с повишено вътречерепно налягане, което понякога се нормализира бавно и е в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние преди инсулта. Може да поискате домашно посещение от личния лекар и консултация с невролог за домашно инфузионно лечение.
    • Елица
    • 2020-09-03 00:43:50
    Баща ми получи инсулт ,на време го оперираха ,сега е както преди ,но говори много малко ,само 1 ден е изминал от операциятя ,дали ще говори както преди?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-03 13:03:15
    Здравейте, При навременно лечение на инсулта шансовете за пълно възстановяване са големи. Прогнозата зависи от здравословното състояние на пациента преди инцидента, от възрастта, лечението и рехабилитацията след инсулта, грижите и т.н. Ако лекуващият лекар прецени че е необходимо, може да се насочи към болница за долекуване и рехабилитация след инсулт. Подходяща хранителна добавка - Петадолекс Про-Актив 50 mg – допринася за нормалното кръвоснабдяване на мозъка, препоръчва се в подкрепа на терапията, предпазва от нови инциденти. Стимулира мозъчната дейност – мислене, памет, концентрация, вземане на решения, общуване и т.н. Необходимо е и здравословно хранене, подходящо за състоянието му. д-р Аелита Петрова
    • Георги Георгиев
    • 2020-11-29 09:14:27
    Здравейте, на 23.11.2020 майка ми получи хеморагичен инсулт, закарах я до болница и оттогава е в реанимация. След ЯМР лекарите казаха, че кръвта е навлязла във вентрикулите и това е сериозно усложнение. Въпреки това, тя няма пареза, загуба на съзнание или говор, напълно адекватна и контактна е. Има ли шанс организма да резорбира тази кръв, и тя да се върне към живота? Кои са критичните дни при такъв инсулт? Предварително благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-01 15:20:22
    Здравейте, Ако проникналата във вентрикулите кръв е в минимално количество и няма опасност кървенето към стомахчетата да продължи, да, теоретично би могло минимални количества кръв да се резорбират с добра прогноза. За съжаление, на практика прогнозата е лоша, въпреки че в момента състоянието й е добро. Има вероятност за неправилна диагноза, а и да не забравяме за случаите на „чудодейно изцеление“, които медицината не може да обясни. Най-опасен е периода в рамките на 48 часа. Но критични са и 21 дена след първоначалния инсулт. За по-точна информация, потърсете мнение на невролог-хирург. По-големите количества кръв във вентрикулите при нужда се дренират. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Nurgin Alishev
    • 2021-09-07 10:27:49
    Zdraveyte az sim na 40 godini predi dve godini prekarah insult hemarogicen i krivoizlev na mozika jiveya v belgiya pocti sim vistanoven moga da ispolzvam kraka i rakata 1 mesec ne mojeh da varya nemojeh da ispolzvam leviya krak i lyavata rika napilno byah paraliziran ot lyata strana sega moga napilno dagi ispolzvam samo mi ostana postayano e istrapnato lyavata mi strana i negi cuvstvam ama si ispolzvam normalno kraka i rakata dali tova istripvane shte svirshi i cuvstvoto shte mise virne na lyavata strana
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-09 07:25:53
    Здравейте, В по-млада възраст /преди 45 год./, при своевременно лечение и добри възстановителни способности на организма, е възможно пълно възстановяване след хемипареза. Нужно е да продължите с терапията, вкл. кинезитерапия. Т.нар. вътрешни упражнения, част от лечебния процес в източната медицина са твърде полезни в този стадий на възстановяването. Може да потърсите лекар-специалист по алтернативна медицина, рефлексотерапия и иглотерапия, за изготвяне на индивидуален план за хранене, упражнения и процедури. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Теодора Феодорова
    • 2021-12-17 23:09:51
    Здравейте! Преди четири дена майка ми изпадна в кома след вливка на химиотерапия.Ден след изпадането в кома и правят скенер и се установи,че има и инсулт,който може би е причинен от алергичният шок от който губи съзнание. Сърцето и бъбреците работят добре и е на минимални количества кислород. Правила опити да отваря очи,но не били достатъчни. Много искам да я прегърна и целуна отново ???? Какво е вашето мнение, знам че не можете да кажете дали и кога ще излезе от комата,но все пак бих искала да чуя мнението Ви

    Здравейте,

    Много бих искала да Ви успокоя и утеша с по-точна информация, но за съжаление в състоянието на майка Ви това е невъзможно. Както знаете, самото заболяване, изискващо химиотерапия , уврежда съдовете на мозъка с токсините, отделяни от раковите клетки. От друга страна,тя е проявила и непоносимост към химиотерапията, да не говорим за обичайните увреждания на съдовете след 40-50 годишна възраст. Въпреки това, ако няма сериозни хронични заболявания и основните детоксикиращи органи /черен дроб и бъбреци/ са с неувредена функция, а психически е силна и борбена личност, би могла да се справи с това изпитание успешно. Желая Ви го от сърце! А и по Коледа стават чудеса, нали!

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Нели Хранов
    • 2022-03-25 19:43:25
    . . . . Здравейте,на този ден 25.03.21г.преди година получих,хеморадичен инсулт.Не бе повикана навреме линейка.Възстановяването бавно се случваше.Все още усещам тежест,десния крак ми изтръпва,никой рехабилитатор не успя да бъде кракът ми стабилен.В здр. отношение съм добре.Другите случаи са тежки и си мисля дали моят проблем е за тук.

    Здравейте,

    Проблемът Ви може да се разреши със специализирана рехабилитация и физиотерапия – механотерапия и др. методи, в зависимост от увреждането. Здравословното хранене и хранителни добавки може да помогнат като профилактика на други подобни съдови инциденти. Подходящи са Ubiquinol Active CoQ10/ Убиквинол Активен Коензим 100 mg - допринася за поддържане на тонуса и здравината на кръвоносните съдове и Rx Omega-3 Maximum Triple Strength /Рибено масло 1425 mg (900 mg EPA/DHA) – подпомага функцията на сърдечно-съдовата система, мозъка и ставите. За да се предпазите от влошаване и за подобряване на състоянието Ви е добре специалисти  по диетология и рехабилитация да съставят индивидуална програма за Вашето хранене и физическа активност.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.