Search
Филтрирай по...

Агорафобия

Агорафобията представлява вид поведенческо отклонение свързано със страх. Може да се страхувате да бъдете на места, от които е трудно да си тръгнете бързо или където може да се паникьосате. По тази причина избягвате такива места. Хората, страдащи от агорафобия не се чувстват в безопасност на публични места, особено при наличието на много хора. Такива са асансьорите, спортните събития, опашките от чакащи хора, градският транспорт, големите магазини, самолетите. При някои хора страховете са толкова силни, че те почти не излизат от домовете си – единственото място, на което се чувстват в безопасност.

Симптомите на агорафобията са следните: страх от оставане сам, страх от места с много хора, страх от загуба на контрол на публични места, нежелание за излизане от дома за продължителни периоди, чувство на безпомощност, прекомерна зависимост от другите. Възможна е и появата на замайване, затруднено дишане, прекомерно изпотяване, ускорен пулс, топли вълни, гадене, диария, болки в гърдите, затруднено преглъщане.

Агорафобията може сериозно да ограничи способността ви да общувате, работите, посещавате важни събития, дори и да се справяте с ежедневни дейности. Пристъпите на панически страх са много опасни и могат да причинят инфаркт и дори смърт. Ако усетите, че проявявате симптоми на агорафобия, незабавно се консултирайте с лекар.

Агорафобията обикновено започва през юношеските години, но може да се появи и по-късно. Само в Съединените Щати между 1% и 5% от населението страда от тази фобия. Тя засяга по-често жените, отколкото мъжете. Рисковите фактори са свързани със страхови неврози, сексуален или физически тормоз в ранно детство, склонност към нервност и раздразнителност, смущения в резултат от злоупотребата с алкохол или наркотици.

Подобно на много други нервни разстройства, лечението на агорафобията е свързано с комбинацията от лекарства и психотерапия. Обикновено се използват антидепресанти и антистресови лекарства. Определени билкови хранителни добавки също могат да помогнат – като например кава-кава.

Ако страдате от агорафобия, може да предприемете и някои стъпки, за да подпомогнете сами лечението си. Научете техники за успокояване, избягвайте употребата на алкохол и наркотици, почивайте си пълноценно, хранете се здравословно, правете физически упражнения всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top