Search
Филтрирай по...

Амониев дерматит

Амониев дерматитТова  заболяване е свързано с появата на обриви в областта на слабините при пеленачета. Въпреки че има различни причини за появата на този дерматит, най-често срещаната си остава възпалението при директен контакт. Това заболяване се среща не само при бебетата, ползващи памперси, но и при възрастни хора, при които се налага употребата им.

Родителите обикновено се притесняват, че не се грижат достатъчно за кожата на бебето и по тази причина се появява обривът, но това изобщо не е така. Амониевият дерматит може да се появи още в първите седмици от живота на бебето, но най-често появата му се наблюдава между 9-ия и 12-ия месец. Съществуват различни причини за появата на този дерматит. Най-често това е прякото дразнене на кожата – така нареченият контактен дерматит. Симптомите могат да варират от слабо зачервяване до ерозия на повърхностните слоеве на кожата. Характеристика, по която може да различите този вид дерматит от останалите обриви в областта на слабините е това, че при него рядко е засегната областта на гънките. Това се дължи на фактът, че те не са в директен контакт с урината и изпражненията.

Друга често срещана причина са кожните инфекции са бактериите – стафилококи и стрептококи, както и кандидозните гъбички са сред най-честите причинители. Те са резултат от нарушаването целостта на кожата и преодоляване на защитните й механизми в областта на слабините. За разлика от контактния дерматит, при инфекциозния обикновено са засегнати точно кожните гънки.

По-рядко е възможно причините за обрива да са резултат от алергични реакции. Такива са някои от ароматизаторите и веществата, включени в състава на мокрите кърпи или памперсите. В редки случаи е възможно обривите при бебетата да са резултат от метаболитни и хранителни нарушения или имунодефицитни състояния. Естествено недобрата хигиена на бебето също може да бъде причина за амониевия дерматит.

Най-доброто лечение е свързано с избягване на дразнещите агенти, които са довели до контактното дразнение и до последвалото инфектиране с бактерии или гъбички. Препоръчва се честата смяна на памперса, тъй като това ограничава контакта на урина и изпражнения с бебешката кожа. При подобни обриви се препоръчва миенето на бебето с вода вместо използването на мокри кърпи. Обикновено се налага локално прилагане на кремове на цинкова или вазелинова основа. Изключително полезни при обривите са топлите бани в седящо положение 2 пъти дневно в продължение на 15-20 минути. Препоръчва и оставянето на бебето съблечено за кратко време, за да може кожата да диша.

Ако посочените мерки не дадат резултат до 2-3 дни, значи става въпрос за вторична бактериална или гъбична инфекция. В този случай се налага прилагането на антибиотични мехлеми.

Родителите обикновено се чудят дали използването на памучни пелени за многократна употреба ще помогне за изчезване на обрива. Проучванията сочат точно обратното – памперсите имат абсорбиращ слой, който  помага за по-слабия директен контакт на кожата с урината. Добре е да се избягват кремове, съдържащи високи концентрации на стероиди, сода за хляб, борова киселина, както и такива съдържащи неомицин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top