Search
Филтрирай по...

Аспарагин

Аспарагинът е една от 20-те най-разпространени природни аминокиселини. Въпреки че се класифицира като неесенциална аминокиселина, той е особено важен за човешкия организъм, тъй като служи за синтеза на редица есенциални аминокиселини в черния дроб. Аспарагинът участва в изграждането на имунната система, в синтеза на ДНК и РНК, както и в преобразуването на въглехидратите в енергия. Достатъчните количества аспарагин в тялото поддържат баланса на централната нервна система като неутрализират токсичните амонячни отпадни продукти от метаболизма, които могат да увредят функциите на мозъка.

По отношение на физическото и психическо здраве има индикации, че отсъствието на достатъчно аспарагин може да бъде от медицинско значение в някои случаи. Най-често дефицитът на тази аминокиселина се проявява под формата на дезориентация, главоболие, депресия, раздразнителност и макар и изключително рядко – като психоза.

Допълнителният прием на аспарагин се препоръчва в случаите на нарушения в бъбречната дейност, функциите на черния дроб като може значително да облекчи оксидативния стрес от алкохола върху чернодробните клетки и токсичния ефект, свързан с махмурлука.

Дневните нужди на организма от аспарагин могат да бъдат задоволени с балансирано присъствие в диетата на млечни продукти, говеждо и птиче месо, яйца и аспержи, от които именно произлиза името на аминокиселината.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамини, 1 g

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top