Search
Филтрирай по...

Асцит

Асцитът представлява натрупване на течност (обикновено серозна течност, която е бистра и бледо жълта) в коремната кухина. Тази течност има различни източници като заболявания на черния дроб, рак, конгестивна сърдечна недостатъчност, заболяване на бъбреците. Най-често срещаната причина за появата на асцит е цирозата (около 80% от случаите). Въпреки че все още не е ясен целият механизъм за развитие на асцита, повечето теории предполагат, че той се дължи на портална хипертензия (увеличено налягане в кръвоносните съдове на черния дроб). Друг фактор е задържането на сол и вода в тялото. В редки случаи това може да се дължи на запушване на порталната вена в резултат от съсирек в кръвта, тумори и други.

Съществуват два вида асцит – трансудативен и ексудативен. Тази класификация се основава на количеството албумин в асцитната течност в сравнение с албумина в кръвния серум. Основните рискови фактори за появата на асцит са хепатит В и хепатит С, хроничната злоупотреба с алкохол, туморните образувания, бъбречните заболявания, конгестивната сърдечна недостатъчност.

В началото на развитието на асцита може да не се наблюдават никакви симптоми. С натрупването на повече течност нараства и големината и обема на корема. Появяват се болки в корема, дискомфорт, подуване и задъхване.

Поставянето на диагнозата се осъществява чрез физически преглед или ултразвук на корема. Изключително полезни са и кръвните тестове, благодарение на които се откриват причините за възникване на асцита. Най-точната и прецизна процедура за откриване на причините за асцита е анализът на асцитната течност. Тя се взема чрез парацентеза – изтегляне на течност чрез вкарването на игла в коремната кухина.

Лечението на асцит зависи от причината за неговото възникване. Ако това са туморни образувания, може да е необходима хирургическа намеса или химиотерапия, докато асцитът в резултат от заболявания на сърцето се третира със специфични лекарства или диета. При появата на асцит вследствие на цироза е необходимо да се намали приема на натрий (съставка на солта) и да се използват диуретици.

При натрупване на повече течност в коремната кухина може да настъпят някои усложнения като затруднено дишане, инфекции (особено спонтанен бактериален перитонит). Превенцията на асцит е свързана с намаляване на рисковите фактори като алкохол, сол, нестероидни противовъзпалителни лекарства (като ибупрофен).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top