Search
Филтрирай по...

Афти


Това са малки рани, които се появяват в устата. Обикновено са безобидни, но могат да бъдат болезнени. Афтите в устата се появяват единично или на групи и изчезват след 7 до 21 дни, в зависимост от техния вид.

Най-разпространената форма на афти са миниатюрните – рани с диаметър под 1 сантиметър. Те обикновено изчезват след 10 до 14 дни и зарастват без да оставят белези. Най-често тази форма се наблюдава при млади хора. По-рядко срещаната форма (по-едрите афти) образува рани по-големи от 1 сантиметър в диаметър. Те се наблюдават в продължение на седмици до месеци и обикновено зарастването им е придружено с белези. Тази форма се наблюдава най-често при малки деца. Обикновено появата на афтите е периодична – те се появяват повторно.

Билковите препарати, които могат да се използват при афти включват:

  • деглициризирано женско биле (DGL) – от билковия екстракт е отстранен глициризина. Използва се за гаргара 2 пъти дневно в продължение на една седмица;
  • ехинацея – използва се изцеден сок или тинктура. Задръжте в устата няколко секунди, преди да глътнете;
  • смирна – използва се екстракт или билка на прах. Разрежда се в топла вода и се използва за гаргара 3-4 пъти дневно;
  • лайка – използва се за гаргара 3-4 пъти дневно.

Хранителните добавки, които са необходими за лечение на афти са следните:

  • витамин В-комплекс – 50 мг дневно;
  • цинк – 1-2 таблетки за дъвчене дневно;
  • таблетки с ацидофилен лактобацил – дъвчете 3-4 таблетки дневно.

След консултация с лекар, премахнете от менюто си храни, които е възможно да съдържат алергени. Пшеницата и другите храни съдържащи глутен трябва да се избягват.

Според някои изследвания натриевият лаурил сулфат, който се съдържа в пастите за зъби, може да бъде потенциален причинител на афти. Хора страдащи от афти е добре да сменят пастата си за зъби с такава, която не съдържа това вещество и да видят има ли промяна след няколко месеца.

Основният фактор, който допринася за повторната поява на афти е стресът. Намаляването на стреса трябва да бъде първата крачка към лечението на това заболяване. Почивката и медитацията са сред най-полезните начини за намаляване на стреса.

Ревита Ви препоръчва:

Лайка (цвят), 350 mg

Ехинацея, 400 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Ехинацея § астрагалус § рейши, 400 mg

Ехинацея (без алкохол), 30 ml

Смирна (смола), 550 mg

Примадофилус, 63 mg

Перли Ацидофилус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top