×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Базедовата болест е автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Това е малка жлеза в предната част на врата. Тя произвежда хормоните, наречени Т3 и Т4, които регулират начина, по който тялото използва енергията. Дейността на щитовидната жлеза се контролира от хипофизата чрез нейния щитовидно-стимулиращ хормон TSH.

При Базедовата болест имунната система произвежда антитела, които действат подобно на TSH, като карат щитовидната жлеза да произвежда повече хормони отколкото са необходими на тялото. Това състояние се нарича хипертироидизъм. Свръхактивността на щитовидната жлеза води до ускоряване на всички дейности в организма - сърдечна честота, превръщане на храната в енергия и други.

По-голяма част от хората с Базедова болест изпитват симптомите, характерни за свръхактивната щитовидна жлеза като гуша (увеличена щитовидна жлеза), проблеми със съня, раздразнителност, нервност, чувствителност към горещо време, повишено изпотяване, треперене на ръцете, учестен пулс, изтъняване на кожата, чуплива коса, ускорена перисталтика, загуба на тегло, умора или слабост на мускулите, по-рядка и по-слаба менструация, трудно забременяване. За разлика от хипертироидизма, Базедовата болест може да доведе до промени в очите (свързани с възпаление и отичане на тъканите, разположени зад очите). Това може да засегне зрението на едното или на двете очи и появата му е по-често срещана при пушачите. Освен това при Базедовата болест може да се появи зачервяване и удебеляване на кожата на пищялите и пръстите на краката. Този рядко срещан проблем не е сериозен и обикновено не е свързан с болки.

Симптомите на Базедовата болест могат да се появят постепенно или съвсем внезапно и понякога се объркват с други заболявания. При някои хора с Базедова болест няма никакви симптоми. Това заболяване се среща 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Понякога хората с Базедова болест страдат и от други автоимунни заболявания като витилиго, ревматоиден артрит, болест на Адисон, диабет тип 1, злокачествена анемия, лупус.

Различни фактори играят съществена роля за възникване на Базедовата болест: полови хормони, определени гени, стрес, бременност, инфекции.

Базедовата болест се лекува с различни антитироидни лекарства, които ограничават производството на хормони на щитовидната жлеза. Използват се и бета-блокери, които спират действието на щитовидните хормони върху тялото. Ако не бъде лекувана, Базедовата болест води до проблеми със сърцето, слаби и чупливи кости и дори смърт.

Коментари (2)

    • tanq boqnova
    • 2014-06-10 12:21:58
    imam bazet ot nqkolko meseca I se 4yvstvam dosta pritesnena.parvo rqzko otslabnah s okolo 50kg,posle poly4ih sarcebiene,kato pylsat mi behe dostignal do 192 ydara v min.,prieha me v bolnica sas silni otoci I sarcebiena,sega piq dosta lekarstva,no pak imam problem,s okapvaneto na kosata mi s rqzkoto ka4vane na kilogramite I tn.,kakvo da pravq
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-06-12 08:42:40
    Здравейте, До установяване на точната доза на медикаментите /чрез ежемесечно проследяване на ТСХ/ ще има такива проблеми, а е много веротно да продължат и след това, защото веднъж разстроена функцията на щитовидната жлеза, изключително трудно се нормализира, на практика в болшинството от случаите – не може. Необходимо е стриктно спазване на диета с ограничаване на въглехидрати и мазнини, без консерванти. Добре е да се консултирате с лекар-диетолог. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.