Search
Филтрирай по...

Белодробен емфизем

Белодробен емфиземБелодробният емфизем представлява сериозно заболяване на белите дробове, характеризиращо се с патологично разширяване на въздушното пространство, дистално от терминалните бронхиоли, придружено от деструкция на алвеоларните прегради. Различават се първичен (идиопатичен) емфизем, развиващ се без предшестващо респираторно заболяване и вторичен (обструктивен) – възникващ най-често като усложнение на хроничен бронхит. Белодробният емфизем се среща в две основни форми – генерализирана (разпространена), засягаща двата бели дроба и ограничена форма.

Съществуват две групи фактори, провокиращи развитието на белодробен емфизем. Първата група включва фактори, нарушаващи еластичността и здравината на структурните елементи на дробовете: нарушена микроциркулация, въздействие на газообразни вещества (кадмиеви съединения, азотни оксиди), цигарен дим, прах във въздуха и др. Тези фактори могат да доведат до развитие на първичен, винаги генерализиран белодробен емфизем.

Втората група фактори повишават налягането в белите дробове и довеждат до прекомерно разширяване на алвеолите, алвеоларните канали и респираторните бронхиоли. Най-сериозният фактор от тази група е обструкцията на дихателните пътища, възникваща при хроничен обструктивен бронхит. Това заболяване е основна причина за развитие на вторичен или обструктивен белодробен емфизем.

Основните симптоми на заболяването са следните:

 • чувство на задух и недостиг на въздух при минимално усилие
 • кашлица
 • хрипове
 • цианоза
 • изразено увеличаване на гръдния кош
 • разширяване на междуребрените пространства
 • повишена прозрачност на белодробните полета (прави се рентгенова снимка)

Възможните усложнения включват дихателна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, пневмоторакс (въздух в плевралната кухина). Всяко от тези усложнения води до инвалидизация на пациента.

Основни методи за лечение на белодробен емфизем са свързани с:

 • отказване от тютюнопушенето (основен метод при профилактиката на белодробния емфизем) и изключване на вредните фактори, провокиращи развитието на заболяването;
 • климатолечение (провежда се през летния сезон);
 • кислородотерапия (инхалации с въздух обогатен с кислород, методът може да се прилага и в домашни условия);
 • при развитие на дихателна недостатъчност – специална дихателна гимнастика за подобряване на белодробната вентилация и белодробния газообмен;
 • адекватно лечение на заболяването, предизвикало развитието на белодробния емфизем (хроничен бронхит, бронхиална астма). При наличие на инфекциозни заболявания следва да се приемат антибиотици. В голяма част от случаите се назначават отхрачващи препарати и лекарствени средства за разширяване на бронхите и релаксиране на бронхиалните мускули.

Някои форми на белодробен емфизем изискват хирургично лечение.

Профилактиката на белодробния емфизем в общи линии съответства на профилактиката на хроничния бронхит (отказване на цигарите, изключване на опасните и вредни производствени фактори, своевременно лечение на инфекциозните заболявания и др.). Важна роля играе ранното диагностициране и лечение на хроничния бронхит.

2 thoughts on “Белодробен емфизем”

 1. Венетка Петкова

  Откриха ми емфизем с ренген Към какъв лекар за лечение да се обърна сега?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Необходимо е да направите консултация с пулмолог /специалист по белодробни заболявания/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top