×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Белодробен емфиземБелодробният емфизем представлява сериозно заболяване на белите дробове, характеризиращо се с патологично разширяване на въздушното пространство, дистално от терминалните бронхиоли, придружено от деструкция на алвеоларните прегради. Различават се първичен (идиопатичен) емфизем, развиващ се без предшестващо респираторно заболяване и вторичен (обструктивен) - възникващ най-често като усложнение на хроничен бронхит. Белодробният емфизем се среща в две основни форми - генерализирана (разпространена), засягаща двата бели дроба и ограничена форма.

Съществуват две групи фактори, провокиращи развитието на белодробен емфизем. Първата група включва фактори, нарушаващи еластичността и здравината на структурните елементи на дробовете: нарушена микроциркулация, въздействие на газообразни вещества (кадмиеви съединения, азотни оксиди), цигарен дим, прах във въздуха и др. Тези фактори могат да доведат до развитие на първичен, винаги генерализиран белодробен емфизем.

Втората група фактори повишават налягането в белите дробове и довеждат до прекомерно разширяване на алвеолите, алвеоларните канали и респираторните бронхиоли. Най-сериозният фактор от тази група е обструкцията на дихателните пътища, възникваща при хроничен обструктивен бронхит. Това заболяване е основна причина за развитие на вторичен или обструктивен белодробен емфизем.

Основните симптоми на заболяването са следните:

  • чувство на задух и недостиг на въздух при минимално усилие

  • кашлица

  • хрипове

  • цианоза

  • изразено увеличаване на гръдния кош

  • разширяване на междуребрените пространства

  • повишена прозрачност на белодробните полета (прави се рентгенова снимка)


Възможните усложнения включват дихателна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, пневмоторакс (въздух в плевралната кухина). Всяко от тези усложнения води до инвалидизация на пациента.

Основни методи за лечение на белодробен емфизем са свързани с:

  • отказване от тютюнопушенето (основен метод при профилактиката на белодробния емфизем) и изключване на вредните фактори, провокиращи развитието на заболяването;

  • климатолечение (провежда се през летния сезон);

  • кислородотерапия (инхалации с въздух обогатен с кислород, методът може да се прилага и в домашни условия);

  • при развитие на дихателна недостатъчност - специална дихателна гимнастика за подобряване на белодробната вентилация и белодробния газообмен;

  • адекватно лечение на заболяването, предизвикало развитието на белодробния емфизем (хроничен бронхит, бронхиална астма). При наличие на инфекциозни заболявания следва да се приемат антибиотици. В голяма част от случаите се назначават отхрачващи препарати и лекарствени средства за разширяване на бронхите и релаксиране на бронхиалните мускули.


Някои форми на белодробен емфизем изискват хирургично лечение.

Профилактиката на белодробния емфизем в общи линии съответства на профилактиката на хроничния бронхит (отказване на цигарите, изключване на опасните и вредни производствени фактори, своевременно лечение на инфекциозните заболявания и др.). Важна роля играе ранното диагностициране и лечение на хроничния бронхит.

Коментари (6)

    • Венетка Петкова
    • 2020-12-18 12:25:48
    Откриха ми емфизем с ренген Към какъв лекар за лечение да се обърна сега?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-21 13:39:00
    Здравейте, Необходимо е да направите консултация с пулмолог /специалист по белодробни заболявания/
    • Аni Todorowa
    • 2021-03-10 15:14:34
    Благодаря ви.
    • Екатерина Димитрова
    • 2022-08-08 03:19:37
    Здравейте, бих искала да ви попитам разширяване на междуребрените пространства, има ли лек, и дали алое вера помага за лечение

    Здравейте!

     

    За съжаление, белодробният емфизем представлява необратимо изменение на белодробната тъкан. За да мога да преценя в каква степен структурните промени са се развили при Вас, трябва да видя рентгенова снимка от последното Ви изследване, както и предишни такива, ако сте се проследявали във времето. Емфиземът се свързва с хронично възпаление в белия дроб. Тези части на органа, които са засегнати от процеса и участват в газообмена между кръвта и въздуха, който дишаме, претърпяват изменения, водещи до тяхното трайно разширяване. Тези патологични разширявания могат да засегнат различни части от белия дроб, като могат да обхванат дори и целия орган.

    Тъй като не знам повече за Вашия индивидуален случай и дали имате и придружаващи заболявания, мога да препоръчам да се откажете от всички лоши навици, водещи до деградация на белодробното Ви състояние.

     

    • Откажете се от пушене на цигари, наргилета и избягвайте среди, където има много цигарен дим или друг вид изпарения около Вас. Средата Ви има значение. Излизайте често сред природата на чист въздух, това е вид аеротерапия.
    • Взимайте редовно медикаментите, които пулмологът Ви е изписал.
    • Пазете се от настинки и инфекции. Постарайте се да поддържате здравословен начин на хранене, сън и живот. Не си позволявайте да достигате наднормено телесно тегло, това би затруднило допълнително дишането Ви и потенциално влошава състоянието.
    • Правете дихателна гимнастика. Стига състоянието Ви да не е много тежко, редовната дихателна гимнастика може да окаже благотворно влияние върху  белия дроб, дишането и дори върху междуребрените мускули и диафрагмата, които осъществяват дихателните движения.
    • Сегментен масаж, ако състоянието Ви го позволява. Той цели подобряване на подвижността на дихателната мускулатура и стимулиране на приток от кръв към гръдния кош и белите дробове.
    • Консултирайте се с пулмолога Ви дали сте подходящи за кислородотерапия и респиратори.
    • Тъй като емфизема може да доведе до постепенното развитие на дихателна недостатъчност, особено при немарливо лечение, важно е да се извършва белодробна рехабилитация. Белодробната рехабилитация е комплексно понятие и се изготвя строго индивидуално, в зависимост от личното Ви състояние, придружаващите Ви заболявания и начина Ви на живот. Може да включва вид кинезиотерапевтични упражнения, които отново целят облекчаване на дишането и укрепване на дихателната мускулатура.

     

    Желая Ви успех по пътя към по-здравословен живот и справяне със състоянието!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова

    • Костадин
    • 2022-09-17 22:22:29
    Здравейте, майка ми се разболя от двустранна бактериална пневмония. Държа се на крак 10 дни, преди да се влоши повече. Лежа в болница девет дни и я изписаха. В епикризата пише - пневмония бактериална, бронхиална пневмония и бронхиолит. Минаха се две седмици от изписването ѝ от болницата но тя все още има Затруднено Издишване. Сутрин казва малко е по добре, смисъл дава ѝ по често да издишва, но после се запечатва и не я отпуска до час, два един два пъти. Състоянието на затрудненото издишване е постоянно дори и в покой, като рядко ѝ дава да издиша до край. Личният лекар спомена че бил видял въздух в белият ѝ дроб. Това симптом ли е на Емфизем, може ли Емфизем да се причини от тежка пневмония? По време на разходки не се изморява, даже у нас доста се занимава с домакинство докато си е в това състояние. Какви са вашите съвети? Спряла е категорично да пуши, правим си инхалации със Пулмикорт и NaCl едно към едно, трудно отхрачва и има суха кашлица, но не кашля постоянно, даже доста рядко.

    Здравейте,

    За поставянето на диагноза в болницата, заради самата клинична пътека, може да се изпишат доста различни варианти, които не отговарят не действителността. 

    По принцип след прекарана тежка бактериална пневмония са възможни усложнения, които са особено изразени при пушачи, макар и вече да не са активни. Самата структура на белият дроб се изменя с годините и заболяването допринася за допълнително разрушаване на тъканта. Това състояние на затруднено издишване/ вдишване може да продължи и няколко месеца. Най-добрият вариант е странична консултация с пулмолог, който да преслуша дамата и да види рентгенографиите от болницата, както и повторна рентгенография при нужда,за да се направи преоценка на състоянието.

    Личните лекари трябва да сме компетентни в доста области, но специално за поставянето на диагноза Емфизем са необходими редица показатели. Емфиземът е заболяване на белите дробове, при което тъканите, поддържащи функцията на белите дробове, се разрушават. По вид е обструктивно белодробно заболяване, тъй като въздушният поток е забавен при вдишване. Водещи симптоми са силен задух, особено при физическо натоварване, с полагане на усилие да се издиша, и характерно разширен гръден кош, който увеличава предно-задния си размер и придобива формата на буре.

     Преценката по отношение на терапията  и бъдещите съвети не могат да се осъществят без преглед и детайлен прочит на документацията от болницата.
    Пулмикортът не мисля, че има особено голямо значение, като медикамент за терапия, по-скоро да се  ориентирате към добри муколитици ( овлажнаяващи кашлицата средства), щом отхрачва трудно  и инхалации само с физиологичен разтвор 5 мл ( 3х дневно).

    Друг важен момент е добавянето на т. нар. ,,антибиотична опашка” , след изписване от болницата, когато пациентите не са на 100% в подобрено общо състояние. Препоръчвам също и измерване на сатурацията с пулсоксиметър, ако варира между 90- 100% , би следвало всичко да е наред. При пушачи ( макар и бивши) сатурацията е по-ниска в сравнение с тази на непушачи.

     

    Поздрави и бързо оздравяване!

    Д-р Колева

    • Ваня Василева
    • 2023-04-06 11:11:18
    Здравейте, Доктори! Направиха ми ренген на бял дроб след оплакване от обилен секрет - вътрешен назален и гърлен. Ренгеновата снимка е разчетена: разширени хилусни сенки, усилен белодробен рисунък, пулмофиброзни изменения паракардиално в дясно, подчертана аортна дъга. Тъй като личният ми лекар твърди, че няма нищо притеснително, изписа ми антибиотик и сироп за бронхит. Искам да Ви изпратя ренгеновата снимка, като ще помоля за второ мнение, затова Ви моля за отговор на имейл като това ще ми даде възможност да я прикача там. Благодаря!

    Здравейте,

    Можете да изпратите снимката на site@revita.bg.


    Поздрави!
    Екипът на revita.bg

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.