Search
Филтрирай по...

Бета аланин

Като предшественик в синтеза на L-карнозин, проучванията показват, че бета аланинът значително повишава нивата на карнозин в кръвта. Това повишаване може да доведе до повишена физическа активност.

Бета аланинът е единствената естествено съществуваща в организма аминокиселина, влизаща в състава на L-карнозина и пантотеновата киселина (витамин В5).

Карнозинът играе ролята на буфериращ агент и предпазва мускулната тъкан от висока киселинност, като намалява нивата на млечната киселина в тялото след физическо натоварване. Добавките с бета аланин може да подпомогнат физическото състояние чрез увеличаване границата на киселинност.


Защо просто да не приемаме карнозин вместо бета аланин?

В храносмилателния тракт карнозинът се преработва до съставните си аминокиселини, бета аланин и хистидин. Почти мигновено карнозинът бива или елиминиран или разрушен. След това тези две аминокиселини се транспортират до мускулите и се превръщат отново е карнозин чрез ензимното действие на карнозин синтетазата.

И от гледна точка на ефективността, и от гледна точка на финансите е разумно да приемате директно бета аланин. В противен случай е необходим приема на огромни количества карнозин, за да се постигне концентрирания ефект от бета аланиновите добавки.

Ползи за здравето от бета аланина

Бета аланинът може да бъде полезен за повишаване на издръжливостта и физическата активност при тежки тренировки и други натоварващи програми с упражнения.

Бета аланинът покачва нивата на карнозин в кръвта. Карнозинът е силно концентриран в мускулите и мозъка и е важен предшественик за образуването на вазодилататора азотен оксид. Вазодилатация е процесът на разширяване на кръвоносните съдове, който позволява увеличаването на кръвния поток по време на физическа дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top