Search
Филтрирай по...

Болест на Адисoн

Това заболяване настъпва, когато тялото произвежда недостатъчно количество от определени хормони на надбъбречната жлеза, които регулират дейността на почти всички органи в тялото. Обикновено това е свързано с недостига на кортизол и алдостерон. Заболяването засяга хора на различна възраст и от двата пола. Тази болест може да бъде животозастрашаваща.

В повечето случаи болестта на Адисон се счита за автоимунно заболяване. По причини, които все още са неясни, човешкият организъм атакува клетките на собствените си надбъбречните жлези подобно на чужди клетки. Съществуват и други причини за болестта на Адисон като туберкулоза, инфекции на надбъбречните жлези, засягане на жлезите от рак, кървене в надбъбречните жлези.

Симптомите на болестта на Адисон обикновено се развиват бавно, в продължение  на няколко месеца и може да включват мускулна слабост и умора, отслабване и намален апетит, потъмняване на кожата (хиперпигментация), ниско кръвно налягане, непреодолима нужда от сол, ниска кръвна захар, гадене, диария и повръщане, болки в мускулите и ставите, раздразнителност, депресия.

Понякога, обаче, симптомите и признаците на болестта на Адисон може да се появят внезапно. В този случай са възможни болки ниско долу в гърба, в корема или в краката, обилно повръщане и диария, ниско кръвно налягане, загуба на съзнание, хиперкалемия. Болестта на Адисон може да бъде и вторична – в резултат от ниското производство на хормони в хипофизата, която е основен регулатор на надбъбречните жлези.

Лечението на болестта на Адисон е свързано с приема на хормони, които да заместят недостатъчните количества, произведени от надбъбречните жлези. При настъпване на Адисонова криза, която е животозастрашаващо състояние, се наблюдават ниско кръвно налягане, ниска кръвна захар и високи нива на калий в кръвта. При нея е необходима спешна медицинска помощ, която включва интравенозно инжектиране на хидрокортизон, физиологичен разтвор и декстроза (захар).

8 thoughts on “Болест на Адисoн”

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако имате предвид описаните в статията симптоми – мускулна слабост, умора, намален апетит, потъмняване на кожата, ниско кръвно налягане, непреодолима нужда от сол, ниска кръвна захар, гадене, разстройство и повръщане, болки в мускулите и ставите, раздразнителност, депресия, които се проявяват постепенно при бавното развитие на болестта, да, това са основните симптоми. Какъв е Вашият проблем?

   д-р Аелита Петрова

 1. Екатерина

  Искам да попитам какво трябва да носи със себе си болния от Адисон, за да се избегнат усложнения при криза?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Хидрокортизон хемисукцинат ампула от 100 или 200 мг или Урбазон ампула от 20 или 40 мг в зависимост от теглото, поставено венозно е първото, което се прави при Адисонова криза, последвано от венозно вливане на инфузия със серум глюкоза 5% (500 мл) с по 100 мг хидрокортизон хемисукцинат на всеки 6 часа и корекция на елекролитите – в болнична обстановка.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Здравейте Мария,

  а за проблем с хипофизата (хипопитуитаризъм) и в частност хипокортицизъм какви имуностимулатори или билки бихте ми препоръчали?

  Благодаря предварително за отговора 🙂

  1. Ревита

   Здравейте,
   В зависимост от основното Ви заболяване, причина за “проблема с хипофизата”, фазата на заболяването и настоящото състояние /самочувствие, мускулна сила, апетит, тегло, артериално налягане…/ към хормонозаместителната терапия могат да се включат билки и хранителни добавки. Препоръчвам Ви алое, жълт кантарион, астрагал, мултивитамини и минерали. Не е необходимо да приемате всички наведнаж. Проучете моите предложения и според причината за болестта и състоянието Ви в момента, изберете един продукт витамини с коензим Q / А, С, В комплекс и Е са особено необходими за Вас / и микроелементи / магнезий, цинк, калий / и една от билките и ги употребявайте редовно продължително време, защото, както знаете, при хранителните добавки се разчита на бавното, нежно и освободено от странични ефекти терапевтично въздействие. И още нещо. Извинете ме, ако повтарям неща, които си знаете, но е ВАЖНО да се знае, че макар и хранителните добавки да са безценен помощник в терапията, като я улесняват и ускоряват, основно трябва да наблегнете на правилно здравословно хранене и двигателен режим. Защото какъв е смисълът да приемате вещества, които укрепват имунната система, като “ чистят тялото от токсини”, след като ежедневно по три пъти на ден приемате с храната токсични вещества, които затормозяват метаболизма и подтискат имунната система. Самомасаж и релаксиращи упражнения, също ще помогнат на тялото Ви да активира естествените възстановителни процеси.
   Вярвам, че Вие имате необходимите познания и възможности и Ви желая успех. Винаги може да се обърнете към мен с допълнителни въпроси.

   Д-р Аелита Петрова,
   лекар биохимия,
   рейки мастер

  1. Здравейте Елена,

   Първо препоръчвам имуностимулатори, които ще укрепнат цялостно организма – ALIVE! мултивитамини и витамин С. За синдром на Адисън са подходящи коензимите, както и калций + магнезий.
   Колкото до билките, препоръчваме следните билки:
   астрагал – регулира кръвната захар и кръвното налягане
   женско биле – активизира надбъбречните жлези
   сибирския женшен – също стимулира жлезите като цяло
   Билките адаптогени, които помагат на организма да се справи с физиологичния стрес, са: куркума, гъба рейши, зелен чай, ехинацея, астрагал и ашваганда.

   Надявам се да съм била полезна,

   Поздрави!

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top