Search
Филтрирай по...

Въглехидратите са важни

Важни са въглехидратитеВъглехидратите постъпват в организма с помощта на храната от растителен произход. Те са необходим хранителен елемент с важно енергийно значение. Благодарение на въглехидратите организмът получава около 56% от енергията, която му е необходима, а останалата част се набавя с помощта на белтъците и мазнините. В зависимост от своя строеж въглехидратите се делят на прости и сложни. Към простите въглехидрати се отнасят монозахаридите и дизахаридите, а към сложните –полизахаридите.

Простите въглехидрати (най-известните от които са монозахариди като глюкоза, фруктоза и галактоза) са разтворими във вода и са лесно усвоими със силно изразен сладък вкус. В свободен вид галактозата не присъства в продуктите, с които се храним. Тя е вещество, което се отделя при разграждането на основния въглехидрат на млякото – лактоза. Фруктозата се усвоява по-бавно от глюкозата в червата и не предизвиква повишаване на кръвната захар. До 70-80% от нея се метаболизират в черния дроб, където се превръщат в чернодробен гликоген. Дизахаридите захароза, лактоза и малтоза също се отнасят към лесно усвоимите захари, но те отстъпват по-сладост и разтворимост на монозахаридите. Глюкозата се използва от организма като източник на енергия за мускулите (в това число и мускулите на сърцето) и е изходен материал за синтез на гликоген. Гликогенът е животинският аналог на нишестето. Той поддържа нормалната работа на черния дроб при високи физически натоварвания и се използва от организма в качеството на резервен енергиен материал.

Глюкозата и фруктозата присъстват в различни пропорции в състава на плодовете. От натуралните продукти специално внимание заслужава пчелният мед. Съдържанието на глюкоза в него достига до 36.2%, а на фруктозата – 36.6%. Значителна част от въглехидратите се употребяват във вид на захар, произведена от захарно цвекло, в състава на сладките храни и напитки. Тези продукти създават чувство за ситост и блокират отделянето на стомашни сокове.

Към сложните въглехидрати се отнасят нишестето (скорбялата), пектиновите вещества и целулозата. Те се разтварят по-трудно във вода, а процесът на тяхното усвояване протича постепенно, след предварително разграждане с помощта на храносмилателните ензими до прости въглехидрати. Основният въглехидрат в храненето е нишестето, чийто дял съставя около 75-80% от цялото количество консумирани въглехидрати. Големи количества нишесте се съдържат в зърнените продукти ръж, пшеница, ечемик, ориз, царевица, а също така и в състава на картофите (около 20%).

Някои въглехидрати постъпват в организма и с храната от животински произход. Към тях се отнасят млечната захар (малтоза), която съдържа малки количества (4-6%) в млякото и млечните продукти и гликогенът, който се съдържа в животинския черен дроб.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top