Search
Филтрирай по...

Витамини

Витамините са нискомолекулни органични вещества необходими за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Витамините влияят на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването и др. Растенията са едни от най-добрите източници на витамини.

Някои витамини се синтезират от чревните бактерии, но могат и да се образуват в организма от провитамини. Витамините биват мастноразтворими и водноразтворими. Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др.

Витамин А, витамин Д, витамин Е и витамин К са мастноразтворими витамини. За тяхното усвояване са необходими мазнини, които да се съдържат в храната. Витамин А се нарича още витамина на растежа, а витамин D – противорахитичен. витамин Е взема участие в дейността на жлезите с вътрешна секреция и особено на половите жлези, a витамин К подпомага съсирването на кръвта.

Витамин С и витамин В са водоразтворими витамини, които спомагат за подкрепа на имунната система, както и борбата срещу вирусите. Витамин С има значителна роля при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане.Витамин В-комплекс пък се използва срещу косопад, пърхут, рядка коса, суха, лющеща се кожа и чупливи нокти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top