Search
Филтрирай по...

Витамин А


Заредете съпротивителните сили на тялото си и вдъхнете нов живот на красотата!
Витамин А е жизнено важен за човешкото здраве мастноразтворим витамин, който съществува в две форми. Първата, известна като „завършен витамин А”, или ретинол, се среща само в животински продукти. Втората форма е позната като провитамин А (каротиноиди) и се среща както в животински продукти, така и в растителни. Организмът има способността да превръща каротеноидите, включително бета каротин, алфа-каротин и гама-каротин във витамин A.
По-голяма необходимост от витамин А имат хората, чийто начин на живот е свързан с физически натоварвания. Той е изключително важен за спортистите, тъй като способства изгарянето на мазнини в организма като в същото време подпомага деленето на клетките и стимулира растежа, особено в комбинация с витамини от В-групата, витамини D, E, калций, фосфор и цинк.
Както става ясно от самото му название, витамин А – ретинол подпомага зрението като позволява на клетките на ретината да улавят и най-малките количества светлина и по този начин играе основна роля в приспособяването на окото за нощно виждане.
С това обаче функциите на този жизненоважен витамин далеч не се изчерпват. Той укрепва имунната система като насърчава делението и растежа на клетките и подобрява функцията на белите кръвни телца с анти-вирусна активност. Витамин А съдейства за правилното развитие и здравината на костната система, зъбите и венците. Недостигът му, особено в ранна детска възраст, може да доведе до забавяне на растежа. Освен това той участва в регулацията на обмяната на веществата като оказва профилактично въздействие спрямо някои видове рак, допринася за снижаване нивата на вредния холестерол и по този начин има превантивна функция по отношение на сърдечносъдови заболявания. От своя страна дерматолозите особено ценят подмладяващия ефект на ретинола поради способността му да стимулира образуването на колаген – основната градивна белтъчина на кожните клетки. Повече колаген означава по-бързо обновяване на кожата и по-добра защита от различни увреждания.
Хранителният дефицит на витамин A е свързан с поява на кокоша слепота, вирусни инфекции, както и детска смъртност. Недостигът на витамин A засяга основно здравето на кожата, косата, очите и имунната система, но също така би могъл да предизвика загуба на апетит, костни аномалии и забавяне на растежа.
Богати на витамин А са: рибеното масло, черният дроб, свинската и говеждата мазнина, кравето масло, яйчният жълтък, хайверът, млякото, а на каротени: тиквите, морковите, доматите, червените чушки, кайсиите, спанакът, зелето, броколите, марулите, копърът, магданозът, портокалите, мандарините и др.
По своята същност мастноразтворимите витамини имат свойството да се натрупват в мастните тъкани и в черния дроб, което означава, че предозирането им носи риск от интоксикация, известна като хипервитаминоза.Витамин A може да предизвика нежелани реакции, когато се приема в прекомерни количества. Токсичността му се проявява при поглъщане на дози над 200 мг за възратни и 100 мг за деца, което причинява загуба на апетит, раздразнителност, умора, слабост и повръщане.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамини, 1 g

Коса и кожа, 600 mg

Вижън, 448 mg

Копър (семена), 480 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top