Search
Филтрирай по...

Витамин К

 

Основната функция на мастноразтворимия витамин К е да помага на кръвта да се съсирва при нараняване, с което допринася значително за намаляване на кръвозагубата и позволява на нараненото място да се възстанови по- бързо. Съществуват три форми на витамин К – К1 (фитомеданион), който се набавя от зелените листни зеленчуци, К2 (менаквион), който се синтезира от чревната флора, както и синтетичният К3 (менадион). Освен в кръвосъсирването витамин К участва и в синтеза на протеини в плазмата, костите и бъбреците. Допълнителна функция на набавяния от растителни продукти витамин К1 е транспортиране на особено важния за костите калций, правилната му употреба и разпределение в костите. В костите витамин К активира синтеза на формиращите костното вещество протеини, около които калцият кристализира, което на свой ред обяснява и факта, че всяко снижаване на нивото на витамин К се отразява на плътността на костите.

Дефицитът на витамин К е сравнително рядко срещан. От недостиг страдат основно новородените, при които чревната флора е бедна и не е в състояние да синтезира витамина. При възрастните може да се появи витамин К-дефицит при лечение с широкоспектърни антибиотици, потискащи развитието на чревните бактерии. Други причини са провеждане на химиотерапия, лъчетерапия и рентгенови изследвания, тъй като лъчението е един от факторите, разрушаващи витамин К. Основни признаци на недостиг на витамин К са често кръвотечение от носа или продължително кръвотечение при повърхностни рани. При някои сърдечносъдови проблеми (инфаркт, инсулт) се прилагат антикоагуланти, които удължават времето на съсирване, затова лекарите препоръчват на пациентите да приемат по-малко от необходимата доза витамин К.

Във връзка с кръвосъсирващата си функция витамин К е често използвано облекчаващо средство при жени с обилно менструално кървене. Препоръчва се и за профилактика на остеопороза, особено в комбинация с продукти, които съдържат калциеви соли и витамин D. Витамин К е важен и за хората, които са подложени на физически натоварвания, поради способността му да стимулира мускулната дейност като повишава способността за съкращаване както на скелетните, така и на гладките мускули. Не на последно място, той спомага за нормалното функциониране на черния дроб при хора, които приемат увреждащи черния дроб медикаменти или водят нездравословен начин на живот, свързан с тютюнопушене или злоупотреба с алкохол.

Витамин К е широко разпространен в природата, предимно в растителния свят. Най-богати на него са зелето, броколите, спанакът, тиквите и доматите, листата на копривата, царевичните кълнове, овчарската торбичка и зеленият чай. Нерафинираните растителни масла също набавят на организма значителни количества витамин К. Особено важни за правилното му усвояване са пробиотичните храни и добавки, богати на млечнокисели бактерии, които стимулират развитието и функционирането на чревната флора.

Ревита Ви препоръчва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top