Search
Филтрирай по...

Витамин F


Витамин F е мастноразтворим витамин, състоящ се от линолова, линоленова и арахидонова киселина. Този незаменим за нормалното функциониране на организма витамин е необходим за нормалния растеж допринася за здравината на клетъчните мембрани, добре балансираното хормонално ниво и правилната работа на имунната система. Предотвратява натрупването на т.нар. „лош” холестерол по стените на кръвоносните съдове и го унищожава. Витамин F също така отговаря за доброто състояние на косата и кожата и поддържа свежия им вид. Хора, чиято диета се състои от по-висок прием на въглехидрати, се нуждаят от по-големи количества витамин F, чието усвояване от организма е значително по-добро в съчетание с витамин Е.

Недостигът на витамин F може да породи редица кожни проблеми, като суха кожа, пърхут, крехки нокти, акне или дори екзема. Загубата на коса и екземата могат да бъдат посочени като първи симптоми на сериозен дефицит на този витамин, в резултат на който може да настъпи увреждане на бъбреците, сърцето и черния дроб. Имунната система може да стане по-неефективна и като резултат да се отбележи значително по-бавно възстановяване и чувствителност към инфекции. Хората с наднормено тегло, сухи очи, и които получават синини по-лесно, също трябва да прибегнат до хранителни продукти и добавки, богати на витамин F.

Витамин F е изключително важен регулатор на здравето. Той стабилизира клетъчните мембрани и нервните окончания на сърцето, благодарение на което се възстановява сърдечният ритъм и се предотвратяват неговите нарушения в дългосрочен план. Витамин F способства за доброто функциониране на кръвоносните съдове и дихателните пътища, подобрява кръвосъсирването, регулира температурата на тялото и имунните реакции на организма. Той непосредствено участва в предотвратяването на развитието на атеросклероза, диабет, бронхиална астма, автоимунни и алергични заболявания. За кожата витамин F носи свежест и еластичност, а косата става по-лъскава и здрава. Той е свързан със синтеза на хормони от надбъбречните жлези, които на свой ред отговарят за сексуалното желание. Изключително важен е приемът му при диети за редукция на теглото, тъй като той участва в изгарянето на наситените мазнини.

Най-добри източници на витамин F са студено пресованите нерафинирани растителните масла – слънчогледово, ленено, фъстъчено, соево и ядките – бадеми, фъстъци, слънчогледово семе, орехи, шам фъстък, кедрови ядки.

Ревита Ви препоръчва:

Ефа бленд за деца

Мега Ефа бленд, 1350 mg

Иглика масло, 1300 mg

Конопено маслo, 237 mg

Ленено масло, 1300 mg 57%

Ленено масло, 474 ml

Ленено масло, 474 ml супер лигнан

Пореч масло, 1300 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top