×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Терминът „възел на щитовидната жлеза" се отнася за всяко образувание, което води до появата на бучка в щитовидната жлеза. Тази жлеза е разположена в предната част на врата, под адамовата ябълка. Тя има формата на пеперуда и се увива около трахеята. Двата й дяла или крила са свързани посредством мост, наречен истмус. Възелът на щитовидната жлеза може да се появи във всяка част на жлезата. Някои възли се напипват лесно, докато други могат да бъдат скрити.

Много често възлите на щитовидната жлеза се откриват случайно при преглед с ултразвук, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Изчислено е, че при 4-8% от жените и 1-2% от мъжете възлите на щитовидната жлеза могат да се открият при физически преглед, докато при близо 30% от жените те се откриват само чрез ултразвук.

Въпреки че по-голяма част от възлите са доброкачествени, около 10% от тях са злокачествени. Ето защо е много важно да се определи вида на щитовидния възел.

При по-голяма част от възлите не се наблюдават никакви симптоми. Ако, обаче, клетките във възлите образуват собствени хормони, може да настъпят признаци на хипертироидизъм. Някои пациенти се оплакват от болка във възела, която може да достигне до ухото или челюстта. Ако възелът е много голям, той може да притисне хранопровода или трахеята и да доведе до затруднено преглъщане или задух. В редки случаи е възможно пациентът да се оплаква от дрезгавост или затруднено говорене поради компресиране на ларинкса.

Възлите на щитовидната жлеза са два вида - единични или множествени. Ако възелът е изпълнен с течност или кръв той се нарича киста на щитовидната жлеза. Ако възелът произвежда хормон, количеството на който не е съобразено с нуждите на организма, той се счита за автономен.

Не е известна причината за появата на повечето възли на щитовидната жлеза. В определени случаи липсата на йод в диетата може да доведе до развитието им. Възможно е появата им да е свързана с определени гени.

Лечението на възлите на щитовидната жлеза зависи от техния вид. Ако възелът е злокачествен, обикновено се налага хирургическа намеса. По-голяма част от раковите образувания са лечими и не са животозастрашаващи. Ако възелът причинява хипертироидизъм, се назначава лечение, което цели намаляване на симптомите като сърдечна недостатъчност, остеопороза и учестен пулс. При всички случаи пациентът трябва да се подлага на профилактични прегледи на всеки 6 до 12 месеца.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.