Search
Филтрирай по...

Гинекомастия

Гинекомастията представлява доброкачествено увеличаване на гръдните жлези при мъжете. Разграничават се два основни вида гинекомастия: истинска (физиологична) – обуславя се от разрастване на жлезистата тъкан; и лъжлива (псевдогинекомастия) – свързана с масивни мастни натрупвания, увеличаващи обема на гръдната жлеза.

Симптоми на гинекомастия са свързани с уплътняване и увеличаване на гръдната жлеза, ускоряване на растежа на жлезистата тъкан, болки при натиск в областта на гърдите. Причините за възникване на физиологична гинекомастия са свързани с високо ниво на женските полови хормони в организма на мъжа; ниско ниво на мъжки полови хормони – в частност тестостерон. Най-често гинекомастията възниква при новородени бебета, в периода на половото съзряване на момчетата (12-15 години), при мъже на възраст над 45 години.

Гинекомастията може да се дължи и на аномалии в развитието и туморни процеси в тестисите, панкреаса, стомаха и белите дробове или да възникне вследствие на приема на някои лекарствени средства, например кортикостероиди.

Диагностицирането на гинекомастия се извършва чрез преглед на пациента, изясняване на причините за възникване на заболяването, определяне на серумните нива на тестостерон, естрадиол, ФСХ, пролактин, тиреотропен хормон, човешки хорионгонадотропин, чернодробни ензими, азот, урея, креатинин, рентгенография на гръден кош, ултразвуково изследване, компютърна томография на надбъбречните жлези.

Консервативното лечение се провежда амбулаторно под наблюдението на ендокринолог и зависи от формата на заболяването. Лечението на гинекомастията в юношеска възраст (избора на методика и сроковете за провеждане на лечебните мероприятия) зависи от физическото и психологическото състояние на пациента. Често се прилага така наречената „тактика на изчакване” – при голяма част от младите момчета се наблюдава самопроизволна регресия на увеличените млечни жлези.

Хирургическата намеса при гинекомастия се налага при:

  • увеличен обем на гръдните жлези
  • продължителност на заболяването над 2 години
  • неефективност на консервативната терапия
  • явно изразен козметичен дефект

Оперативното лечение се състои в отстраняване на тъканта чрез извършване на концентричен разрез около ареолата на гърдата или по метода на липосукцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top