Search
Филтрирай по...

Глисти

Глистите представляват вид кръгли червеи, които паразитират в тялото и причиняват инфекции. Те се развиват и размножават в човешкия организъм като могат да достигнат дължина до 30 см. Глистите засягат около една-четвърт от световното население. Леката форма на болестта е безсимптомна и затова повечето хора нямат представа, че страдат от глисти. Когато, обаче, в организма се размножат стотици червеи, се появяват множество симптоми и редица усложнения.

Най-често от глисти страдат малките деца, особено в тропичните и субтропични райони и в районите с лоши хигиенни условия. Възможно е ларвите на глистите да се предвижат по кръвен и лимфен път до белите дробове. В този случай се наблюдават симптоми, подобни на тези при астма или пневмония като упорита кашлица, задъхване, хриптене. Шест до десет дни след престоя им в белите дробове, ларвите се предвижват до гърлото, откъдето отново преминават в храносмилателната система. Женските глисти могат да произведат до 200 хиляди яйца дневно. Целият процес от навлизането на яйцата на глистите в организма до тяхното трайно установяване в него отнема около 2-3 месеца. Глистите живеят в човешкия организъм не повече от една-две години, като не могат да се възпроизвеждат в него.

Ларвите узряват в тънките черва и обикновено остават там до края на живота си. При леки форми на болестта се наблюдават слаби болки в корема, гадене и повръщане, диария или кръв в изпражненията. Ако броят на глистите е голям се наблюдават силни болки в корема, умора, повръщане, отслабване, наличие на глисти в изпражненията или в повърнатата храна.

Глистите не се предават директно от човек на човек, а при контакт със съдържащите се в изпражненията яйца на глистите. Ето защо малките деца, които често пипат всякакви предмети, са по-предразположени към болестта. Възможно е яйцата да се пренесат и чрез недобре измити плодове или зеленчуци.

Рисковите фактори за появата на глисти включват детската възраст, горещия климат, лошите хигиенни условия. При наличието на глисти е възможно да настъпят някои усложнения като недостиг на определени хранителни вещества, запушване и перфорация на червата, запушване на каналите на черния дроб или панкреаса.

Диагностицирането на глистите се извършва чрез изследване на изпражненията и чрез кръвни тестове. Лечението на листите е свързано с приема на антипаразитни лекарства, които убиват възрастните глисти. При по-тежки случаи и при наличието на усложнения може да бъде необходима хирургическа намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top