Search
Филтрирай по...

Глутаминова киселина


Глутаминовата киселина е една от най-разпространените аминокиселини – открива се в почти една четвърт от растителните белтъчини. В организма тя играе ролята на главен предавател на нервни импулси в мозъка и в същото време се явява основно гориво за мисловната дейност поради участието й в метаболизма на мазнините и въглехидратите като в същото време играе съществена роля в азотния обмен и синтеза на протеините в мускулите. Освен това, глутаминовата киселина се свързва с натрия, за да образува мононатриев глутамат – вещество, което се синтезира от организма като стимулатор на вкусовите рецептори. Това е и причината съединението да се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, като подобрител на вкусовите качества на храните, известен под името Е-621.

Специалисти препоръчват в хранителния режим при склонност към високо кръвно налягане да се включат повече продукти, които съдържат глутаминова киселина като профилактика на хипертония и сърдечни заболявания. От своя страна, мононатриевият глутамат се използва в не по-малко здравословен план, като повишава удоволствието от вкуса на храната и чувството за ситост, извличайки на повърхността уникалния натурален вкус на всяка гозба.

Източник на глутаминова киселина са бобовите култури, нерафинираният кафяв ориз, макаронените изделия, хлябът, зърнените култури и продуктите на основата на соеви ферменти.

Ревита Ви препоръчва:

Коноп § протеини § фибри, 454 mg

Ленена пудра, 454 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top