Search
Филтрирай по...

Депресия

Абсолютно всеки от нас някога се е чувствал малко или не толкова малко потиснат, тъжен или разтревожен. Но дали това са симптоми на депресия, какво всъщност е депресията  и може ли депресията да се категоризира с видове.

Съществуват различни типове депресия. Често те се отличават един от друг по преобладаващи характеристики, продължителност и тежест на симптомите.

Клинична депресия.По голяма част симптомите при този тип депресия съществуват през целия ден или почти всеки ден. За да се постави диагноза клинична депресия е необходимо симптомите да присъстват повече от 14 дни.Основните типове симптоми са понижено настроение, спад или загубва на удоволствие почти във всички сфери на живота.

Маниакална депресия, известна още и като биполярно разстройство. При този тип депресия  преобладават периоди на мания и депресия. Тези периоди могат да се смеят рязко.При депресивния период наблюдаваме потиснато настроение, докато при маниакалната депресия имаме пред себе си еуфоричен човек, за когото едва ли не всичко е постижимо.Лесно раздразнителен и много упорит в идеите си.Този период може да продължава около седмица.

Други типове депресия:

 • Следродилна депресия.Тя започва до 4 месеца след раждането и симптомите могат да варират по сила и продължителност.
 • Разстройство с изявена тревожност.При този тип депресия наблюдаваме завишена тревожност с присъствие на панически атаки, паническо разтройство и др.
 • Атипична депресия. Това е подвид на клиничната депресия.Нарича се още дистимия. Този вид депресия се характеризира с подобряване на настроението при определен вид събитие и присъстват два или повече от посочените симптоми
 • Хронична депресия. Показва тенденция на присъствие повече от 2 години.
 • Ендогенна депресия – при този тип причината не е ясно дефинирана.Чувстваш се депресира без видима причина.
 • Ситуационна депресия или реактивна депресия. За този тип депресия говорим, когато тя е в пряк резултат от дадено събитие, например – загуба на работа, приключване на връзка.
 • Ажитирана депресия.Този тип депресия е в противовес на другите. При нея основния симптом е на възбуда и двигателна активност, за разлика от меланхоличното подтиснато настроение при другите типове депресии.
 • Психотична депресия. При този тип депресия се наблюдават симптоми на халюцинации, чуване на гласове и различни вярвания.

Прочетете още: 

2 thoughts on “Депресия”

 1. пия тритико от 0.75мг как мога да ги спра дайте ми сxема

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Спирането на антидепресантите става по предписание от лекаря, назначил медикамента и под негов контрол, в зависимост от обективното състояние и оплаквания на пациента.Самоволното спиране, колкото и да не Ви се вярва, може сериозно да Ви навреди. Ако нямате доверие в лекаря, предписал медикамента, потърсете второ мнение при по-добър специалист.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top