×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


ДХЕА или дехидроепиандростеронът е хормон, синтезиран от надбъбречните жлези. Той е предшественикът на много хормони в тялото, включително на тестостерона и естрогена.

Поради тази си роля понякога е наричан „хормон-майка”. ДХЕА е най-широко разпространеният предшественик на хормони в човешкото тяло. ДХЕА се синтезира от холестерола в надбъбречните жлези, които са разположени над бъбреците. Той се произвежда в ретикуларната зона за сърцевината на надбъбречните жлези. ДХЕА се превръща в специфични хормони в зависимост от нуждите на организма за поддържане на определени функции. ДХЕА се произвежда и в яйчниците и тестисите, мастната тъкан и мозъка.

В зависимост от нуждите на тялото ДХЕА може да се трансформира в тестостерон (основният мъжки полов хормон), естроген (важен женски полов хормон) или стероиди. Освен това ДХЕА отговаря за производството на хормони, които регулират метаболизма на мазнините и минералите.

ДХЕА не е водноразтворим, но това микроскопично вещество има изключително малък размер (50 микрона), което благоприятства усвояването и абсорбцията му.

Ползи за здравето от ДХЕА

ДХЕА играе съществена роля в регулирането и производството на хормони. ДХЕА се абсорбира в тънките черва и се пренася до черния дроб, където се преработва до ДХЕА сулфат (ДХЕАС) с помощта на ензима сулфотрансфераза. След това ДХЕА и ДХЕАС се пренасят до различни тъкани в тялото, където се синтезират метаболитите им андростенедион, тестостерон, естроген (естрон, естрадиол и естриол), андростенедиол и 7-оксо-ДХЕА.

При здравите възрастни естествените нива на ДХЕА са най-високи към 20-25-годишна възраст и след това постепенно намаляват, когато си струва човек да се замисли за приема на добавки с ДХЕА. Обикновено изследване на кръвта или слюнката е най-добрият начин да се проверят нивата на ДХЕА.

Коментари (4)

    • ирина
    • 2016-01-28 01:12:53
    Страхотно! Колко е хубаво да знаеш всичко!
    • Деница М.
    • 2018-01-13 13:22:39
    Ако нивото ми е 60 на 35г. Съм, това добре ли е?
    • Ревита
    • 2018-01-15 10:36:14
    Здравейте, Не успяхме да разберем въпроса Ви. Моля да ни пишете отново. Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Катя
    • 2021-12-28 10:08:24
    Ако нивото ми е 2 пъти над нормата ,това на надбъбречната жлеза ли се дължи. И ако това е така от пубертета т.е. поне 10 години от какво е провокиран повишения синтез.

    Здравейте!

    Проследявате ли се при ендокринолог? Би следвало да се направят цялостни изследвания на всички жлези, свързани с продукцията на ДХЕА. ДХЕА е прекурсорен хормон, от който се синтезират естрогени и тестостерон. С възрастта след пубертета (това е пиковата възраст) обикновено нивата плавно спадат. Имате ли някои от симптомите, типични за повишени нива на ДХЕА – акне, нисък глас, повишено окосмяване, падане на косата, смущения в менструацията? Болка в корема, в кръста, умора, повишено кръвно налягане? При повишени нива на ДХЕА се обсъждат поликистичен овариален синдром при жени, вродена надбъбречна хиперплазия, тумори на надбъбречната жлеза – доброкачествени и злокачествени. Моля Ви да се обърнете към ендокринолог, за да се проведат лабораторни и ехографски изследвания и състоянието Ви да се уточни!

    Поздрави,

    Д-р Ивета Петрова

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.