Search
Филтрирай по...

Диабетна ретинопатия

Основната причина за слепота при диабетиците е ретинопатията. Това състояние се предизвиква от промяна на очните капиляри – те стават крехки и започват да отделят течност. Това от своя страна води до подуване (отичане) на ретината и евентуално загуба на нормално зрение. В напреднал стадий се наблюдават различни усложнения (например отлепяне на ретината).

Развитието на диабетична ретинопатия е свързано с продължителността на диабетното състояние. Обикновено се появява около десетата година от началото на болестта. Два важни фактора, които могат да отложат настъпването на ретинопатия са контролирането на кръвната захар и недопускането на високо кръвно налягане. Ранните прегледи на ретината трябва да започнат на петата година след поставянето на диагноза диабет.

Посочените по-долу билкови и хранителни добавки се използват най-вече за превенция на ретинопатия. Особено внимание трябва да се обърне на приема на витамин Е.

Билковите препарати и хранителните добавки, които е добре да се използват са следните:

  • екстракт от боровинка – това средство се използва в ранните фази на диабетичната ретинопатия. Подсилва капилярите и намалява кървенето в ретината;
  • гинко билоба – предпазва ретината на окото, най-вече чрез антиоксидантните си свойства;
  • витамин С;
  • хром – увеличава ефективността на инсулина;
  • магнезий – увеличава ефективността на инсулина и намалява риска от ретинопатия;
  • витамин Е – подобрява дейността на сърдечносъдовата система;
  • биотин;
  • лутеин и зеаксантин (от каротеноидовото семейство);
  • цинк – липсата му е често срещана при диабетици.

Хранителните препоръки за профилактика на ретинопатия са сходни с тези препоръчителни за диабетици. Важно е да се увеличи приема на фибри от храни с високо съдържание на сложни въглехидрати – плодове и зеленчуци. Фибрите, съдържащи се в боба, граха и овеса намаляват кръвната захар и предпазват от усложнения като ретинопатия и катаракта. Трябва да се избягват преработени житни храни и бял хляб. Пийте плодов сок и избягвайте газираните напитки и захарните изделия. Трябва да се намали приема на протеини, за да се намали риска от увреждане на бъбреците и да се подобри глюкозната толерантност. Набавяйте си протеини от риби обитаващи бързотечащи води, соя и други здравословни източници. Премахнете от менюто си пържените храни и останалите източници на наситени мазнини.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top