Search
Филтрирай по...

Дивертикулит

ДивертикулитТова е заболяване, при което се пукат дивертикулите на дебелото черво. Наблюдава се възпаление на намиращите се в непосредствена близост тъкани и други части на червото.

Дебелото черво съхранява и след това елиминира остатъците от храната, която поемаме. Налягането в червото може да доведе до появата на джобчета от тъкан, които се издават навън от червото с напредване на възрастта. Такъв малък джоб, който се издува навън от червото, се нарича дивертикул. Той обикновено се появява в края на лявата част на червото, позната като сигмовидно черво. Заболяването, свързано с появата на тези дивертикули, се нарича дивертикулит. Появата на заболяването може да е свързана с бедна на фибри диета, което води до трудно преминаване на фекалната маса през дебелото черво.

Болният от дивертикулит може да има само няколко симптома или изобщо да няма. Възможна е появата на болки в корема или треска. При някои хора има кървене, запек, диария, силни болки в корема и запушване на дебелото черво. Това заболяване се среща често в Западния свят и почти не е познато в Азия и Африка. Болестта е нетипична преди 40-годишна възраст и най-често се проявява след 60-тата годишнина.

При болните от дивертикулит е възможна и появата на някои усложнения като събиране на гной в областта на таза, запушване на дебелото черво, бактериален перитонит и кървене в дебелото черво. В редки случай е възможно дивертикулът да пробие директно в коремната кухина, което води до животозастрашаващо състояние, наречено перитонит. При пациентите, при които се наблюдава обилно кървене, се налага интравенозно вливане на течности и кръвопреливане. При повечето пациенти кървенето спира спонтанно за няколко дни и в много редки случаи се налага хирургическа намеса.

Лечението на заболяването зависи от степента му на развитие. При пациенти със слабо проявени симптоми не е необходимо специално лечение. Достатъчно е да се премине към богата на фибри диета и да се приемат добавки, съдържащи фибри. За да няма усложнения, се препоръчва да се  избягва приемът на ядки, царевица и семена. В много случаи се налага приемът на антибиотици. При сериозни пристъпи се препоръчва консумацията на течна храна, която не затруднява допълнително дейността на дебелото черво. При остри болки и висока температура се налага хоспитализация на пациентите и интравенозно вливане на антибиотици. При запушване на дебелото черво или при абсцес се налага хирургическа намеса. Тя е свързана с отстраняване на частта от дебелото черво с наличие на дивертикули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top