Search
Филтрирай по...

Диспепсия

Диспепсията е едно от най-често срещаните заболявания на храносмилателната система, което засяга най-вече стомаха и горната част на тънките черва. Това е функционално заболяване – тоест при него мускулите на органа или нервите, които контролират тези органи не функционират нормално.

Все още не е ясно каква точно е причината за болестта. Предполага се, че тя е свързана с неправилна инервация на чревните сетивни нерви, неправилно предаване на импулсите от сетивните нерви и неправилна стимулация на червата от моторните нерви.

Симптомите на диспепсията включват болки в стомаха, оригване, гадене (със или без повръщане), подуване на корема, бързо засищане. Симптомите обикновено се провокират по време на хранене.

Не е учудващо, че много болести на храносмилателната система са свързани с диспепсията. В същото време с нея са свързани и много болести на други системи като диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хиперпаратиреоидизъм и остри бъбречни заболявания.  Не е ясно, обаче, как тези заболявания причиняват диспепсия. Друг важен причинител на диспепсията са лекарствата – например нестероидните противовъзпалителни лекарства, антибиотиците, естрогените. Друга потенциална причина за възникването на диспепсията е бурният растеж на чревните бактерии. Възможно е други заболявания и състояния да влошат диспепсията – депресия, тревожност, менструален цикъл.

Диспепсията е хронично заболяване, което продължава с години, обикновено до края на живота. Силата и честотата на симптомите му могат да варират. То се диагностицира на базата на специфичните му симптоми и чрез изключването на други заболявания на храносмилателната система.

Лечението на диспепсията е трудно и незадоволително, тъй като повечето лекарства не са достатъчно ефективни

Ревита Ви препоръчва:

Лайка (цвят), 350 mg

Копър (семена), 480 mg

Мента (лист), 400 mg

Примадофилус, 63 mg

Перли Ацидофилус

Гастритикс, 474 mg

Юка (стебло), 490 mg

Коча трева(билка), 380 mg

Активен въглен, 280 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top