Search
Филтрирай по...

Жълтеница

Спорно е дали жълтеницата е болест или признак, който възниква при много различни заболявания. Жълтеницата представлява жълтия оттенък на кожата и склерите (бялото на очите), която е резултат от повишено ниво на билирубин в кръвта. Билирубинът произхожда от червените кръвни клетки. Когато те остареят, червените кръвни клетки биват разрушени. От тях се освобождава хемоглобина (съставката на червените кръвни клетки, която пренася кислорода), след като се отдели желязото. Веществото, което остава в кръвта след като се отдели желязото, се нарича билирубин. Това е отпаден продукт, който се елиминира от черния дроб – по-точно отделя се чрез жлъчката във фекалиите. Всъщност билирубинът придава кафявия оттенък на изпражненията.

Жълтеницата се проявява, когато:

  • се произвежда прекомерно количество билирубин, което черният дроб трябва да елиминира от кръвта (така е при пациенти с хемолитична анемия)
  • има дефект на черния дроб, който пречи на премахването на билирубина от кръвта
  • има блокажи на жлъчните пътища в резултат от камъни в жлъчката, рак или възпаление на жлъчните пътища

Жълтеницата сама по себе си причинява малко проблеми. Тя може да направи кожата и склерите жълтеникави. Изпражненията стават светлокафяви на цвят. Урината може да стане тъмна или кафеникава. Друг неприятен признак на жълтеницата е силният сърбеж наречен прурит.
Ако жълтеницата е резултат от заболяване на черния дроб, пациентът може да изпитва симптомите на чернодробна болест. Те включват умора, отичане на глезените, загуба на мускулна маса, асцит и кръв в изпражненията. Ако жълтеницата е резултат от запушване на жлъчните пътища, не се освобождават някои витамини от мазнините и следователно се наблюдава техния дефицит.

Много лекарства могат да причинят жълтеница. В резултат на това се задържа билирубина в тялото. Пример за ефекта на подобно лекарство е естрогена. В тези случаи лекарството трябва незабавно да се спре и нивата на билирубина се връщат в нормални граници в рамките на няколко седмици до няколко месеца.

Съществуват няколко рядко срещани генетични заболявания, които водят до жълтеница – синдром на Криглер-Наяр, синдром на Дубин-Джонсън, синдром на Ротор. Често срещан е единствено синдромът на Гилбърт. Той води до слабо увеличение на билирубина в кръвта и не причинява здравословни проблеми.

Съществува и жълтеница при бременност. Това се наблюдава най-често през третия триместър. Освен това при бебетата се среща неонатална жълтеница. Обикновено тя започва през първите няколко дни след раждането. За повечето новородени този феномен не причинява никакви проблеми. Хемоглобинът на фетуса е различен от този на новороденото. По тази причина при раждането тялото започва интензивно да разрушава червените кръвни клетки от предродилния период. Черният дроб на новороденото все още е незрял и няма възможността на елиминира цялото количество билирубин, затова той се натрупва в тялото. След две до три седмици нивото на билирубина достига нормални стойности.

Жълтеницата се диагностицира чрез медицински преглед, кръвни тестове, ултрасонография, компютърна томография, магнитен резонанс, ендоскопски ултразвук, биопсия на черен дроб. Лечението на жълтеницата е свързано с диагностика и лечение на причините за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top