×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



Йодът (I) е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза при производството на тироидни хормони, които регулират метаболизма (степента, в която организмът изгаря калории), както и превръщането на каротин във витамин А, синтеза на холестерола и този на протеините. Този минерал е жизнено важен за развитието на плода и по-късно – за нормалното физическо и психическо развитие на децата. Йодът има съществена роля и в поддържането на съединителната тъкан, която обхваща сухожилията и връзките.

Когато организмът приема недостатъчно количество йод с храната, щитовидната жлеза, която съхранява и използва две трети от наличните в организма количества от минерала, полага огромни усилия да компенсира ниското му съдържание, за да осигури достатъчен синтез на хормони. Това води до нейното увеличаване и предизвиква заболяването, познато като „гуша”. Тъй като щитовидната жлеза контролира метаболизма, дефицитът на йод може да доведе и до увеличаване на телесното тегло. Затрудненият синтез на тироидни хормони се отразява неблагоприятно и върху развитието на мозъка. Това е особено критично в ранните етапи на бременността, когато мозъчните клетки на плода са чувствителни на липса на йод. Тогава могат да възникнат различни нарушения в развитието: от по-лека умствена изостаналост, до тежки забавяния на умственото и физическо развитие на индивида.

В достатъчни количества или в рамките на назначената от специалист профилактика със завишен прием, йодът може да играе важна роля в превенцията и лечението на заболявания на централната нервна система и метаболитни нарушения като когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистозно заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти. Като компонент на здравословните диети той съдейства за изгарянето на излишните мазнини и доставя по-голямо количество енергия на организма като и допринася за доброто състояние на костите, ноктите, кожата и зъбите. Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне за унищожаването на редица бактерии и често се използва като кожен дезинфектант. Лабораторни тестове показват, че провеждането на профилактика с йодни препарати може да подобри състоянието на пациентки с доброкачествена бучка на гърдата.

Като най-масов и достъпен източник на този минерал се препоръчва йодираната готварска сол, която обаче трябва да се добавя към храната в края на готвенето, за да се избегнат загубите на йод от термичната обработка. Естествени източници са и всички морски храни като кафяви морски водорасли, мазни риби, като скумрия, херинга, сьомга и пъстърва, морски дарове, както и млечни продукти.

Ревита Ви препоръчва:

Хлорела (микроводорасли), 410 mg

Мореплаватели/ мултивитамини и йод (тропик), 480 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 mg

Кафяви водорасли (фукус), 580 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.