Search
Филтрирай по...

Кобалт

 


Кобалтът (Со) е минерал, който се среща в относително малки количества в организма, което обаче не го прави маловажен. Той е основната съставна част на витамин В12, откъдето произлиза и другото название на витамина – кобаламин. Кобалтът е от съществено значение за формирането на еритроцитите. Той участва в състава на клетките на главния мозък и в регулирането на правилното функциониране на периферната нервна система и стомашно-чревния тракт. Кобалтът влиза в състава и на панкреаса – жлеза, която регулира въглехидратната обмяна на организма.

Случаите на недостиг на кобалт в организма са относително редки и са основно породени от дефицита на витамин В12, поради което се изразяват със сходни за В12 авитаминозата симптоми – най-вече разстройства във функционирането на централната нервна система, главоболие и раздразнителност, както и анемия. Именно профилактиката на анемията е и основното профилактично приложение на кобалта, отново под формата на или в съчетание с витамин В12.

Естествени източници на кобалт в диетата са храните от животински произход, като черен дроб, бъбреци и сърца, телешко и пилешко месо, яйца, морски храни – риба, стриди и водорасли. Последните, в съчетание с продукти, приготвени от соеви ферменти, са сред малкото възможности за вегетарианците да си набавят необходимите количества от този минерал.

Ревита Ви препоръчва:

Спирулина (микроводорасли), 380 mg

Хлорела (микроводорасли), 410 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top