Search
Филтрирай по...

Колоидно сребро (сребърна вода)

Колоидното сребро е течна суспензия от микроскопични сребърни частици, разпръснати в течна среда. Продуктите, съдържащи колоидно сребро, обикновено се продават като хранителни добавки за орален прием. Освен това се предлагат под формата на спрейове, мазила и продукти за инжектиране.

Предимства на колоидното сребро

В миналото среброто се е използвало като консервант и за подпомагане на доброто здраве. В началото на 20-ти век хранителна добавка с колоидно сребро била в основата на широк спектър от лечебни програми, като естествен антибиотик и като антисептик. Среброто, подобно на живака, започнало да се използва като лекарство от края на 19-век основно като локален антисептик.

Развитието на по-модерни и специализирани лекарства премахнало голяма част от тези приложения. Все още съществуват, обаче, лекарства съдържащи сребро. Така например, сребърният нитрат може да се използва за лечение на определени кожни заболявания като мазоли и кокоши тръни и се използва за предпазване на новородените от конюнктивит (задължителна процедура в много щати в САЩ). Друго лекарство, сребърният сулфадиазин, се използва за лечение на изгаряния. Лекарите предписват мехлем за рани, съдържащ сребърен сулфадиазин (Ag-SD) или сребърни микрочастици за лечение на външни инфекции и за унищожаване на бактериите при външни рани.

Дезинфектантните свойства на среброто намират приложение при съхраняване на медицинската апаратура: катетри на уретрата и пикочния мехур, ендотрахеални тръби за дишане, протези на костите, реконструктивна ортопедична хирургия и апарати за сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top