Search
Филтрирай по...

Кръвно налягане

Кръвното налягане в най-общ смисъл е налягането на артериите в кръвообращението между фазата на изтласкване на кръвта от сърцето и фазата на пълнене на сърцето. Нормалното кръвно налягане е 120/80. И двете отклонения от нормалното не са полезни за организма – нито ниското кръвно, нито високото кръвно налягане са добре за нас.

НИСКО КРЪВНО

Съществуват така наречените системи на ниско и високо кръвно налягане. Към системата на ниското кръвно налягане принадлежат артериите, капилярите, вените на телесния кръг на кръвообращението, дясното сърце и съдовете на белодробния кръг на кръвообращението. Най-често срещаните симптоми на ниското кръвно налягане са гадене, световъртеж, загуба на равновесието, нарушение на координацията, главоболие, задух, болка в гърдите, учестено сърцебиене и бледнина.

ВИСОКО КРЪВНО

Повишаването на кръвното налягане увеличава риска от развитие на заболявания на сърцето, бъбреците, уплътняване на артериите (атеросклероза), увреждане на очите и инсулт. Важно е да се вземат мерки за намаляване на хронично високото кръвно налягане, за да се предотвратят уврежданията на различни органи. При високо кръвно се развиват проблеми с дишането. Пациенти с твърде високо кръвно налягане достигат стойности на кръвното  200/130, което е изключително опасно поради бързото увреждане на органите.

При млади и индивиди на средна възраст кръвното се движи в нормални релси. При възрастните кръвното се удвоява. Тъй като с възрастта съдовите стени стават по-малко еластични, намалява способността за поемане на налягането и обемния поток намалява.

Ревита Ви препоръчва:

Ашваганда, 500 mg

Червено цвекло, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top