Search
Филтрирай по...

Късогледство (миопия)

Късогледството (миопия) представлява често срещана аномалия в рефракцията на окото, при която образът на предметите се формира пред ретината. Състоянието се характеризира със затруднено фокусиране на обектите, намиращи се на по-голямо разстояние. Късогледството възниква поради прекалено удължена очна ябълка или неравности по роговицата.

В зависимост от степента на влошаване на зрението се различават:

 • слаба миопия – до 3 диоптъра
 • средна миопия – до 6 диоптъра
 • силна миопия – над 6 диоптъра

Късогледството може да бъде диагностицирано на всяка възраст, но най-често се установява при деца от 7 до 12 години. Обикновено се усилва в пубертета, а след 18-годишна възраст остротата на зрението се стабилизира.

Причините за възникване на късогледство не са изучени докрай. Установени са няколко фактора, повишаващи риска от развитие на това състояние, сред които:

 • наследственост – 50% от децата с родители, страдащи от късогледство, развиват това заболяване. Причината се крие в наследствените фактори, водещи до нарушения в синтеза на колаген, необходим за формирането на външната рогова обвивка на окото. Недостигът на различни микроелементи (такива като цинк, манган, мед, хром и др.) в дневното меню може допълнително да влоши състоянието.
 • пренапрягане на очите – интензивните натоварвания на очите, четенето и писането в неправилна поза, слабото осветление на работното място, продължителното гледане на телевизия, както и работата с компютър могат да провокират развитие на късогледство. Често появата на късогледство съвпада с началото на училищното обучение.
 • неправилна корекция – отсъствието на лечение при поява на късогледство води до влошаване на състоянието, а в някои случаи до развитие на амблиопия („мързеливо” око) и кривогледство. Ако за работа с компютър и гледане на близко разстояние се използват неподходящи (прекалено „силни”) очила или контактни лещи, очните мускули се пренапрягат, което води до усилване на късогледството.

Важно! При първите признаци на късогледство се обърнете към офталмолог! Липсата на лечение, както и носенето на неподходящи очила или контактни лещи могат да доведат до бързо влошаване на зрението и до развитие на прогресиращо късогледство.

Консервативното лечение на късогледство е свързано с:

 • Правилна корекция на зрението – с помощта на очила или контактни лещи, предписани от офталмолог.
 • Трениране на очните мускули – специална гимнастика за очните мускули, под наблюдението на офталмолог.
 • Ултразвукова диагностика на очната ябълка и орбитата – трябва да се извършва веднъж на 6 месеца.
 • Общоукрепващи процедури – плуване, масаж на врата, контрастен душ и др. (назначават се от офталмолог).
 • Пълноценно хранене – балансирана диета, богата на витамини и микроелементи като цинк, манган, мед, хром и др.

Съвременните методи за корекция на късогледство включват използването на очила, контактни лещи, както и лазерна корекция на състоянието.

Очилата са най-разпространеният метод за корекция на миопия. Въпреки множеството си достойнства, очилата създават и редица неудобства: лесно се зацапват, запотяват, изхлузват се и падат, пречат по време на физическа тренировка и всяка друга активна дейност. Очилата не осигуряват 100% корекция на зрението. Те съществено ограничават периферното зрение и нарушават зрително-пространственото възприятие, което е особено важно за водачите на МПС. При авария или падане, очилата могат да причинят сериозна травма. Неправилно подбраните очила могат да послужат като причина за пренапрягане на очите и да доведат до влошаване на късогледството. И все пак към днешна дата, очилата остават най-достъпния и безопасен метод за корекция на късогледство.

Контактните лещи имат редица преимущества пред очилата и могат да осигурят нормален живот дори на активните, спортуващи хора. И все пак носенето на лещи е свързано с определени неудобства: лесно изпадане от окото при по-рязко мигване, трудна поносимост при някои хора (могат да предизвикат дразнене) и др. Контактните лещи водят до повишен риск от гъбични инфекции. Тяхното носене е противопоказно при наличие на простудни заболявания.

Лазерна корекция на късогледство – извършва се на лица над 18 години. Лазерната корекция е един от най-новите и предпочитани методи за корекция на късогледство. За най-ефективна технология за лазерна корекция на късогледство се смята LASIK – безболезнена процедура, осигуряваща нормално зрение на пациентите с миопия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top