Search
Филтрирай по...

Лецитин

Лецитин от сояЛецитинът е уникално вещество, разпространено в повечето живи клетки, и представлява мастната смес от фосфорна киселина, холин, фосфолипиди, триглицериди, мастни киселини и глицерол. Той е основният доставчик на жизненоважния за организма холин, който съдейства за оползотворяването на мазнините, регулира мастните натрупвания в черния дроб и участва в процесите на кръвотворене. Лецитинът подпомага запазването на структурната цялост на клетките, а като есенциална съставна част на мозъчната и нервната тъкан подобрява работата на нервната система и оптимизира паметта.

Недостигът на лецитин води до редица метаболитни проблеми, най-често свързани с нарушаване на функциите на черния дроб, панкреаса, влошаване на паметта и други.

Лецитинът се прилага успешно във всички фази на възстановяване след прекарана болест, както и за преодоляване на умората от тежко физическо натоварване. Освен това, той се препоръчва при редица сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, защото намалява нивото на холестерола, прочиства стените на кръвоносните съдове и укрепва работата на сърдечния мускул. Другият важен ефект на лецитина е свързан със способността му да намалява и дори напълно да премахва болката в ставите, което го прави изключително важен в профилактиката на ревматоидни артрити, а в качеството си на участник в доставянето на съставящия костите фосфор в организма, той е неизменен компонент от терапията на остеопороза. С помощта на лецитин ефективно се осъществява рехабилитиране на чернодробните клетки на алкохолици и детоксикация на черния дроб.

Най-богатите на лецитин храни са жълтъците, соята и животинските дреболии като телешкия черен дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top