Недостигът на лецитин води до редица метаболитни проблеми, най-често свързани с нарушаване на функциите на черния дроб, панкреаса, влошаване на паметта и други.
Лецитинът се прилага успешно във всички фази на възстановяване след прекарана болест, както и за преодоляване на умората от тежко физическо натоварване. Освен това, той се препоръчва при редица сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, защото намалява нивото на холестерола, прочиства стените на кръвоносните съдове и укрепва работата на сърдечния мускул. Другият важен ефект на лецитина е свързан със способността му да намалява и дори напълно да премахва болката в ставите, което го прави изключително важен в профилактиката на ревматоидни артрити, а в качеството си на участник в доставянето на съставящия костите фосфор в организма, той е неизменен компонент от терапията на остеопороза. С помощта на лецитин ефективно се осъществява рехабилитиране на чернодробните клетки на алкохолици и детоксикация на черния дроб.
Най-богатите на лецитин храни са жълтъците, соята и животинските дреболии като телешкия черен дроб.