Search
Филтрирай по...

Лимонена киселина

Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща в много плодове и зеленчуци. Тя се използва като добавка и консервант в много храни. Цитрусовите плодове, особено лимоните, имат изключително високи нива на лимонена киселина.

Лимонената киселина била открита през 8-ми век от ислямския алхимик Джабир ибн Хайян. През 1784 година лимонената киселина била изолирана за първи път от Карл Вилхелм Шееле, шведски химик, който я извлякъл от лимонов сок. По-късно било открито, че плесените Penicillium и Aspergillus niger, които се хранят в среда съдържаща захароза или глюкоза, могат да бъдат ефективни източници на лимонена киселина.

Ползи от лимонената киселина

Лимонената киселина има много приложения. Тя може да бъде използвана като добавка и консервант в храната и може да се използва за съхраняване на витамин С. Тя се използва при консервирането, замразяването и изсушаването на храните. Добавя се в сладоледа като емулсифициращ агент, за да предпази мазнините от разпадане. Освен това се използва в производството на вино, както и в домашното производство на бира, за модифициране на пивоварната вода и приготвянето на бира. Лимонената киселина по естествен начин предотвратява развалянето на храната от бактерии и се използва за избягване обезцветяването на храната.

Друго приложение на лимонената киселина включва използването й в производството на сапуни и почистващи препарати, използва се в хранителните оцветители, боите, козметиката и фармацевтиката като буфер, като активно вещество в производството на антивирусни носни кърпи. Лимонената киселина се използва в производствената и строителна промишленост, както и за стоп-баня като част от процеса на проявяване на фотографските ленти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top