Search
Филтрирай по...

Менингит

Менингитът представлява остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с възпаление на обвивката на главния и гръбначния мозък. В зависимост от етиологията съществуват бактериален, вирусен, гъбичен и други видове менингит; в зависимост от характера на възпалителния процес – гноен и серозен менингит; според начина на протичане се разграничават остър и хроничен менингит; според произхода – първичен и вторичен (възникващ на фона на други заболявания като отит, синузит, черепно-мозъчни травми и др.).

Най-често срещаните признаци на менингит са следните:

 • интензивно дифузно главоболие
 • висока температура
 • гадене и повръщане
 • обща слабост
 • загуба на съзнание и кома
 • тахикардия
 • миалгии и менингиален синдром, включващ ригидност на вратните мускули, свиване на краката в коленните стави при опит главата да се наведе напред, затруднения при опит да се изправи свитата под прав ъгъл в коляното подбедрица (признак на Кернинг)
 • обща хиперестезия (свръхчувствителност към шум, светлина докосване и др.)

Възникването на менингит често е предшествано от инфекции на горните дихателни пътища. Предварителният прием на антибиотици подобрява клиничното протичане на заболяването. При пациентите с отслабена имунна система, менингитът обикновено протича като лека инфекция, придружена от главоболие и умерена треска, но може да доведе и до развитие на кома.

Гнойни менингити

Основните възбудители на гнойните менингити са бактериите хемофилус инфлуенце, пневмококи и менингококи, които се пренасят в централната нервна система по хематогенен път (при септицемия и други инфекции) или по контактен път (при синузит, мастоидит, остеомиелит, черепно-мозъчни травми, абсцес на мозъка и др.).

Менингококов менингит (менингококова инфекция)

Тежките форми на менингококов менингит са придружени от хеморагични обриви. Първоначално обривите са петнисти или еритоматозни, но на по-късен етап се трансформират в петехиални. Локализират се в областта на долните крайници (седалището, бедрата и прасците), в редки случаи се появяват по дланите и стъпалата, лигавиците и конюнктивата на очите.

Подобни обриви могат да се наблюдават и при менингити, предизвикани от ентеровируси, хемофилус инфлуенце, стафилококи, листерии и пневмококи, а също така при бактериален ендокардит, рикетсиози и васкулити.

Пневмококов менингит

Обикновено се развива вследствие от разпространяване на инфекции от различни инфекциозни огнища. При 25-50% от пациентите се наблюдават пневмония, среден отит, мастоидит, синузит и ендокардит. Особено тежко инфекцията протича при пациенти с понижена реактивност (при алкохолизъм, захарен диабет, след спленектомия, миеломна болест и на фона на кортикостероидна терапия, хемодиализа и цироза на черния дроб).

Характерни признаци на пневмококовия менингит са нарушения в съзнанието, огнищна симптоматика (хемипареза, погледна пареза, увреждане на черепните нерви) и епилептични припадъци. При някои пациенти се наблюдават рецидиви и летален изход на заболяването.

Възможните усложнения са свързани с нарушения в кръвосъсирването, гноен артрит, респираторен дистрес синдром у възрастни, тромбоза на дълбоките вени на долните крайници, тромбоемболия на белодробната артерия и електролитни разстройства.

За диагностициране на менингит се прилагат следните изследвания:

 • лумбална пункция
 • бактериологично изследване на кръвта
 • анализ на секрета от кожните обриви
 • бактериологично изследване на гръбначно-мозъчната течност за определяне на възбудителя на заболяването и неговата чувствителност към антибиотици

Лечението на менингит е насочено към унищожаване на възбудителя на заболяването (за тази цел се назначават антибиотици и други лекарствени средства), редуциране на интоксикацията и възпалението и понижаване на вътречерепното налягане. Ако развитието на заболяването е провокирано от възпаление на ухото или синусите, лечението трябва да започне с отстраняване на първичното гнойно огнище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top