Search
Филтрирай по...

Нарколепсия

Това е хронично заболяване, което се характеризира с разстройство на съня, внезапни пристъпи на сън, сънливост през деня. Страдащите от това състояние често се затрудняват да останат будни за продължителен период от време, независимо от обстоятелствата. Нарколепсията може да причини сериозни нарушения в ежедневните порядки.

За разлика от мнението на повечето хора нарколепсията всъщност не е свързана с депресия, апоплептичен удар, припадане. Това е хронично състояние, за което няма лечение, но някои лекарства и промени в начина на живот могат да ви помогнат да облекчите симптомите. Симптомите на нарколепсията могат да се влошат през първите няколко години и след това да останат доживотно. Тези симптоми включват:

  • прекомерна сънливост през деня – това е основният признак на заболяването. Може да задремете внезапно, дори докато работите или говорите с приятел. Може да спите няколко минути или дори половин час преди да се събудите освежен и после пак да заспите. Това ви пречи да се концентрирате и да действате адекватно през деня
  • внезапна липса на мускулен тонус (катаплексия) – това може да доведе до множество физически промени от сливане на думи при говор до слабост на повечето мускули и може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Някои хора имат пристъпи на катаплеския един-два пъти годишно, докато други ги получават по няколко пъти дневно. Обикновено се предизвикват от силни емоции – смях, вълнение, страх, изненада, гняв
  • сънна парализа – някои хора не могат да помръднат и да говорят, докато заспиват или се събуждат. Това продължава една-две минути
  • халюцинации – те се наблюдават в периодите, през които сте наполовина будни – при заспиване и събуждане

При нарколепсия може да се наблюдават и други проблеми със съня през нощта – безсъние, синдром на нервните крака и др. Симптомите на нарколепсията могат да се появят по всяко време до 50-годишна възраст, но най-често се проявяват межди 10-ата и 25-ата година. Колкото по-рано се появят те, толкова по-сериозно става заболяването. Все още не е ясна причината за нарколепсията. Предполага се, че заболяването може да е свързано с генетични изменения, определени инфекции, стрес или излагане на токсини.

Нарколепсията може да повлияе зле върху вашия професионален живот, както и върху личния ви живот. Тя може да доведе до слабо сексуално желание или импотентност. Ако страдате от това заболяване не  е препоръчително да шофирате.

Някои лекарства могат да ви помогнат да се справите със симптомите на болестта – нервни стимуланти, трициклични антидепресанти, натриев оксибат, др. Важни са и промените в начина на живот. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, да си подремвате в определени часове през деня, избягвайте никотина и алкохола, правете редовно физически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top