Search
Филтрирай по...

Натрий


Натрият (Na) е един от макроелементите с най-голямо съдържание в човешкия организъм и вероятно единственият, който системно се приема в дози, многократно надвишаващи препоръчителните за деня, поради факта, че е съставна част от готварската сол, която приемаме в големи количества с почти всяко хранене. При добре балансирана диета натрият е от жизнено важно значение за правилното функциониране на човешкия организъм на клетъчно ниво, тъй като заедно с калия участва в поддържането на водния баланс и рН на клетките, които от своя страна регулират кръвния обем и кръвното налягане. Освен това натрият стимулира правилното функциониране на нервите и мускулите.

Случаите на натриев недостиг са относително рядко срещани, но се наблюдава тенденция към тяхното зачестяване като резултат от „кръстоносния поход” срещу готварската сол, който диетолозите провеждат през последните години. Както с всяко нещо, и с ограничаването на натрия в диетата не бива да се злоупотребява, тъй като дефицитът му може да наруши обмяната на въглехидратите, да причини невралгия, хиповолемия и да настъпи и срив във функциите на бъбреците. От друга страна, повишеното ниво на натрий в организма може да доведе до задържане на течности, което на свой ред повишава кръвното налягане и също нарушава функциите на бъбреците.

В наши дни медицинската наука е по-склонна да акцентира върху положителните профилактични резултати от намаляването на количествата натрий в организма. Всеизвестен факт е, че свръхприемът на този макроелемент води до артериална хипертония, може да причини наднормено тегло и заболявания като хроничен гастрит, остеопороза, синдром на Мениер, рак на стомаха, цироза на черния дроб и др. Не бива да се подминават обаче и положителните свойства на натрия за профилактиката на редица клинични състояния, като анорексията. Поради силно изразените си бактерицидни и антимикробни качества натрият и готварската сол се използват за лечение на инфекции и рани, за пречистване на водата и за консервиране на хранителни продукти.

Освен готварската сол, съществуват редица други естествени източници на натрий, които хората, спазващи безсолна диета, биха могли да използват, за да си набавят минерала. Сред тях са риба, мозък, бъбреци, моркови и цвекло.

Ревита Ви препоръчва:

Алое вера (сок от цели листа), 1000 ml

Алое вера (гел и сок), 1000 ml

Артишок, 450 mg

Глюкозамин хондроитин, 820 mg

Женско биле, 450 mg

Живовляк (семе), 610 mg

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Ленена пудра, 454 mg

Коноп & протеин & фибри, 454 mg

Метаболик ресет шейк, 31.5 g

Сена (лист), 450 mg

Тисилин (билкова пречистваща програма в 3 фази)

Тисилин (минерална пречистваща програма в 3 фази)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top