Search
Филтрирай по...

Обикновен херпес

Този вид херпес се причинява от вирус наречен Herpes simplex. Херпесът може да се наблюдава по лигавицата на устата, но също така и по гениталиите и други части на тялото – задните части, бедрата и корема. Херпесът е силно заразен, обикновено се предава чрез директен физически контакт.

Наличието на херпес се характеризира с парене и сърбеж. Раната представлява група мехури, отделящи жълтеникава течност. По-късно те се покриват с кора и изчезват. Херпесът е болест, която е периодична – появява се повторно. Ако веднъж се установи наличието й в организма, херпесът е доживотна болест. Повторните херпеси на устните и около устата се срещат при 20 до 40% от населението.

Ако вашият лекар започне лечение срещу херпес, обикновено става въпрос за генитален херпес. Херпесът на устата се лекува чрез препарати за локална употреба – те намаляват паренето или сърбежа. Нито едно от тези средства не може да спре повторната поява на херпеса.

Посочените по-долу средства обикновено се прилагат в комбинация с лекарствени препарати:

  • маточина – крем с екстракт от билката – нанася се локално 3-4 пъти дневно. Маточината има антивирусно действие и намалява риска от повторна поява на заболяването. Намалява дискомфорта и отичането и ускорява процеса на зарастване;
  • мехлеми съдържащи глициризин – тази съставка на женското биле има действие подобно на това на маточината. Намалява дискомфорта и отичането и ускорява процеса на зарастване;
  • ехинацея;
  • L-лизин – 1-3 грама дневно;
  • витамин С с биофлавоноиди – 2-3 грама дневно.

При появата на херпес е необходимо да увеличите приема на храни с високо съдържание на аминокиселината лизин – зеленчуци, риба, пилешко месо. Важно е да се избягват храни, които съдържат аминокиселината аргинин. Тя се съдържа във фъстъците, бадемите, някои други ядки, шоколада.

Повторната поява на херпес е свързана със стреса. За да намалите стреса, използвайте програма за релаксация, медитация и йога.

Ревита Ви препоръчва:

Маточина (лист), 500 mg

Ехинацея (билка), 400 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Орегонско грозде (корен), 475 mg

Женско биле (корен), 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top