Search
Филтрирай по...

Омега-3 Алфа-линоленова киселина

Алфа-линоленовата киселина е представител на групата на Омега-3 есенциалните мастни киселини, които киселини осигуряват нормални биологични функции на човешкия организъм и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на редица заболявания. Тя не може да се синтезира самостоятелно от човешкото тяло, затова е необходимо да се приема допълнително в храната или под формата на хранителни добавки. Веднъж постъпила в организма, алфа-линоленовата киселина се преработва от ензимите в черния дроб и служи като суровина за производството на други две жизнено важи Омега-3 мастни киселини, а именно ейкозапентаеновата киселина и докозахексаеновата киселина.

Недостигът на алфа-линоленова киселина нарушава редица биологични процеси в организма, като започнем със забавен растеж при децата, отпадналост и намалена подвижност, забавяне на метаболизма, високи нива на триглицеридите в кръвта, високо кръвно налягане. Дефицитът на Омега-3 киселината е обвързан и със значителни промени в поведението и умственото състояние – нарушаване на способността за заучаване, намалена координация, разсеяност.

През последните години ролята на есенциалните мастни киселини все повече застава във фокуса на вниманието на медиците и на обществеността. Основна причина за това е способността им и в частност на алфа-линоленовата киселина да подобряват значително едни от най-често срещаните в наши дни клинични състояния, като сърдечносъдови заболявания, хипертония, артрит, астма, автоимунни нарушения. Алфа-линоленовата киселина намалява нивата на „лошия” LDL-холестерол и триглицеридите в кръвта. Редица проучвания сочат, че приемът на алфа-линоленова киселина е свързан с понижен риск от коронарна болест на сърцето и внезапна сърдечна смърт.

Алфа-линоленовата киселина е изключително нестабилна на светлина и кислород, затова е препоръчително да се набавя от сурови пресни ядки и семена, които са най-богати на веществото, или от студенопресовани в контролирана безкислородна среда масла и хранителни добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top