Search
Филтрирай по...

Омега-6 Линолова/линоленова киселина


Линоловата киселина е полиненаситена Омега-6 мастна киселина, използвана в биосинтеза на арахидоновата киселина и на някои простагландини. Тя се намира в липидите на клетъчните мембрани и е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Линоловата киселина съставлява и 5-6% от общата енергийна стойност майчиното мляко и е жизнено необходима за правилния растеж и развитие на кърмачетата. Човешкият организъм не може самостоятелно да синтезира линолова киселина, поради което тя трябва да се набавя чрез пълноценно хранене или под формата на добавки.

Дефицитът на линолова киселина се проявява най-вече чрез козметични симптоми, включително суха коса, косопад и трудно зарастване на раните. Продължителната липса на линолова киселина може да наруши защитната функция на кожата и по този начин да засили склонността към възпаления, екземи, сърбеж и други кожни проблеми. В същото време може да се потисне образуването на еритроцитите и съзряването на тромбоцитите, както и да настъпят нарушения във функциите на хипофизната жлеза, която контролира растежа и функциите на щитовидната и надбъбречната жлеза.

В клиничната практика линоловата киселина се прилага най-вече за лечение и профилактика на дерматологични проблеми и заболявания като суха, напукана кожа, рагади и като съпътстваща терапия при кортикоидното лечение на дерматозите. Доказано е и защитното й действие при рентгеново и ултравиолетово облъчване, което я прави изключително важен фактор в превенцията и борбата с рака на кожата. Редица проучвания показват, че диабетиците имат нужда от по-високи от нормалните количества линолова киселина, която намалява множество усложнения, причинени от диабета.

Линолова киселина може да се набави от редица нерафинирани масла, предлагани на пазара под формата на хранителни продукти или добавки като сред тях най-добри източници са маслото от шафраника, конопеното масло, слънчогледовото олио, маслото от гроздово семе и др.

Ревита Ви препоръчва:

Коноп § протеини § фибри, 454 mg

Конопено маслo, 237 mg

Иглика масло, 1300 mg

Пореч масло, 1300 mg

Мега ефа бленд, 1350 mg

Ленено масло, 1300 mg 57% АЛК

Ленено масло, 1000 mg 57% АЛК

Ленено масло, 474 ml

Ленено масло, 474 ml супер лигнан

Ленена пудра, 454 mg

Крил масло, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top