Search
Филтрирай по...

Омега-6 свързана линолова киселина (CLA)


Свързаната линолова киселина (CLA) е разновидност на линолова киселина, която принадлежи към Омега-6 мастните киселини. Нормално се открива в телесните течности и мастната тъкан на човека, но нашият организъм не може да я синтезира самостоятелно. Тя е необходима за поддържане на оптималните функции на фосфолипидните мембрани на клетките като повишава способността на клетъчната мембрана да пропуска важни за организма вещества.

При бедни на мазнини диети често пъти възниква недостиг на свързана линолова киселина, който предизвиква проявата и обострянето на редица странични ефекти като депресия, раздразнителност, кожни проблеми, загуба на коса и др.

В последните години, успоредно с оповестяването на резултатите от множество клинични изследвания по отношение на качествата на свързаната линолова киселина, тя зае важно място в диетологията и терапевтичната практика. Основното й приложение е свързано с редуцирането телесните мазнини, тъй като CLA намалява производството на ензимите, отговорни за увеличаването на размера на мастната клетка, подобрява профилите на липидите в кръвния серум, намалява високите нива на глюкозата в тялото. Тя също така способства за увеличаването на мускулната маса, което я прави предпочитана хранителна добавка за хората, занимаващи се със спорт. Освен това свързаната линолова киселина укрепва имунната система и редуцира риска от някои видове рак. Не на последно място тя намалява нивата на лошия холестерол и предотвратява развитието на атеросклероза.

Основният природен източник на свързана линолова киселина в готов вид е консумацията на говеждо и телешко месо, краве мляко, сирене и млечни изделия от преживни животни.

Ревита Ви препоръчва:

Тоналин XS-CLА, 1000 мg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top