До скоро полиненаситената олеинова Омега-9 мастна киселина се използваше основно като емулгатор в козметичните продукти, но по-задълбочените клинични изследвания напоследък й отреждат много по-важна роля за човешкото здраве. Тя участва в състава на клетъчните мембрани, където възпрепятства усвояването на наситените мастни киселини, отговорни за редица заболявания. В същото време, олеиновата киселина стимулира клетъчните рецептори за „лошия” холестерол и намалява количествата му в кръвта, както и участва във формирането на защитната обвивка на нервните окончания.
За сега няма данни за клинични проявления на недостига на олеиновата киселина, за сметка на което полезните й свойства са категорично доказани. Тя активно намалява нивата на холестерола и предпазва от развитието на сърдечносъдови заболявания, намалява инсулиновото съпротивление, с което повишава метаболизма на глюкозата. Олеиновата киселина подобрява имунните функции и способства синтеза на антиоксиданти като по този начин има благоприятно въздействие в борбата с определени видове рак, особено с рака на гърдата.
Един от главните източници на олеинова киселина в храните е зехтинът. Маслата от гроздово семе и рапица също са богати на Омега-9.
Ревита Ви препоръчва:
Коноп § протеини § фибри, 454 mg
2 thoughts on “Омега-9 Олеинова киселина”
Къде мога да открия олеинова киселина в чиста форама около 1.5г за изработка на лекарство?
Здравейте, Айсел!
Много съжалявам, но нямам информация къде да откриете 1,5 гр от тази киселина.
Поздрави и лек ден!
Мария Радоева
Ревита ООД
http://www.revita.bg