Search
Филтрирай по...

Пептична язва


Това заболяване е свързано с появата на язва в стомаха или дванадесетопръстника (началната част на тънките черва). Най-често срещани са дуоденалните язви (тоест тези на дванадесетопръстника). Те се наблюдават по-често при мъжете отколкото при жените. Язвите на стомаха могат да се появят при прекомерна употреба на алкохол, аспирин, нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Хората, страдащи от дуоденални язви, имат натрапчиви болки. Сутрин обикновено болка не се наблюдава, към обед болките започват, но понякога могат да бъдат туширани с храната. Това облекчаване е временно и болката се появява отново след 2-3 часа. Обикновено страдащите от това заболяване се будят през нощта от силни болки. Болките могат да се появяват ежедневно в продължение на няколко седмици и след това да изчезнат без никакви лекарствени средства. Повторната им поява, обаче, е нормално явление.

Язвите на стомаха се проявяват по по-различен начин. Обикновено храненето влошава симптомите, предизвиква киселини, подуване и повръщане. Язвата на стомаха обикновено е предшествана или придружена от друго заболяване – гастрит. То представлява възпаление на стомашната лигавица. Лечението на гастрит е подобно на това на язва на стомаха.

Най-новите изследвания откриха връзка между високото ниво на един вид бактерия – Helicobacter pylori и появата на гастрит или язва на стомаха. Това доведе до употребата на бисмут и антибиотици при лечението на тези състояния.

Пептичната язва може да бъде много опасно заболяване, особено ако причинява кървене. Билковите препарати посочени по-долу трябва да се приемат само след консултация с лекар. Те могат да се използват успешно и при гастрит:

  • деглициризирано женско биле – лекува лигавицата на дуоденума и стомаха, предпазва ги от стомашните киселини и други дразнители. Съдържащите се в билката флавоноиди спират развитието на Helicobacter pylori;
  • катехин (съдържа се в зеления чай) – намалява произвеждането на хистамин (вещество, което причинява възпаление);
  • лайка;
  • корен от градинска ружа.

Хранителните добавки, които могат да подобрят състоянието на пептична язва включват:

  • цинк – 25-30 грама дневно;
  • витамин А – 5000 IU дневно;
  • витамин С – 1000 мг дневно;
  • мед от манука – този мед от определен вид новозеландско чаено дърво има свойството да потиска растежа и развитието на Helicobacter pylori.

Ако страдате от пептична язва, увеличете приема на храни, богати на фибри и сложни въглехидрати (плодове и зеленчуци). Тези храни имат високо съдържание на антиоксиданти като бета-каротин, витамин А, витамин С. Намалете приема на захар, наситени мазнини от месото, млякото, сиренето. Спрете приема на алкохол, кофеин, черен чай. Увеличете приема на чесън, мащерка и канела – доказано е, че и трите храни потискат развитието на Helicobacter pylori. Консултирайте се с диетолог, за да премахнете възможни алергени от храната. Не използвайте прясно мляко за лечение на язви!

Намалете рисковите фактори като тютюнопушене, прием на аспирин и нестероидни противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен. Изключително важно е намаляване нивото на стреса, чрез медитация и други техники за релаксация.

Ревита Ви препоръчва:

Женско биле (корен), 450 mg

Лайка (цвят), 350 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Бяла ружа (корен), 455 mg

Примадофилус, 63 mg

Перли Ацидофилус

Чесън (луковица), 580 mg

Канела, 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top