Search
Филтрирай по...

Полифеноли и теафлавин в черния чай

Да започнем ли с малко факти за чая? Черният чай е вид чай, който е по-силно окислен  от оолонг, зеления и белия чай. И четирите вида са направени от листата на растението Camellia sinensis, но са обработени по различен начин, за да придобият различна степен на окисление. Черният чай има по-силен аромат и съдържа повече кофеин в сравнение с по-малко окислените видове. Терминът черен чай се отнася до цвета на окислените листа.

Чаят съдържа високи нива на полифеноли, голяма група (над 4000) растителни химикали, които са отговорни за ползите за здравето, които обикновено се приписват на чая. Полифенолите действат като антиоксиданти, вещества, които могат да предпазят клетките ви от действието на свободните радикали в тялото. Свободните радикали се образуват при разграждането на  храната или излагането на определени фактори на средата като цигарен дим или радиация. Всички живи организми поддържат неутрализираща среда в клетките, всички клетки съдържат сложни системи от антиоксиданти, които предпазват компонентите на клетките от химическо увреждане чрез окисление.

Теафлавинът принадлежи към група антиоксидантни полифеноли. Според направено проучване относно действието на екстракт от черен чай след тежка анаеробна тренировка, е било показано „по-бързо възстановяване и намаляване на окислителния стрес”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top