Search
Филтрирай по...

Синдром на хроничната умора


Все още не е ясно какво причинява този синдром на хроничната умора. Характерните признаци включват постоянна умора, водеща до изтощение, без наличието на подобни симптоми в миналото. Това състояние може да се задържи в продължение на 6 месеца. Голяма част от признаците му са близки до тези на грипно състояние, затова доскоро се смяташе, че това е вид грип. Вече е ясно, обаче, че това е съвсем различно заболяване. Характерните прояви могат да включват: слаба температура, възпалено гърло, болезнени лимфни възли в областта на подмишницата и врата, необяснима мускулна слабост, болки в мускулите, нетипично главоболие, болки в ставите, които се местят по различните стави, депресия, възбудимост, безсъние.

Изследванията сочат, че това състояние се причинява от дисбаланс на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. Това води до забавяне функцията на надбъбречните жлези и тяхното изтощаване. Това състояние може лесно да бъде разпознато, ако след физически упражнения се наблюдава прекомерна умора.

Хипофункцията на надбъбречните жлези обърква метаболизма на кръвната захар и причинява хипогликемия. Освен това намалява способността на организма да се бори с болките и възпаленията. Това е резултат от пониженото производство на естествени, кортизоноподобни вещества в надбъбречните жлези. Подпомагането на функцията на надбъбречните жлези чрез различни билки, определена хранителна диета и намаляване на стреса, прави напълно възможно излекуването това заболяване.

Имунната система на хора, страдащи от синдром на хроничната умора, също е разстроена. При някои хора се наблюдава отслабена имунна система подобно на хора, болни от СПИН. При други се наблюдава хиперфункция на имунната система, подобно на тази, при страдащи от автоимунното заболяване лупус. Възстановяването на баланса на имунната система е от най-съществено значение.

Голяма част от хората, страдащи от това заболяване са в състояние на депресия. В тези случаи е важно да се започне прием на слаби билкови антидепресанти като жълт кантарион. Тази депресия обикновено е временно явление и отшумява с възстановяване функцията на надбъбречните жлези.

Билките, които помагат при синдром на хроничната умора, могат да се използват в краткосрочен или дългосрочен план.

Краткосрочна употреба:

  • корен от женско биле – потиска ензима, който разгражда кортизола, това води до освобождаването в организма на повече естествени кортизоноподобни вещества.

Дългосрочна употреба:

  • сибирски женшен – подпомага нормалното функциониране на надбъбречните жлези;
  • азиатски женшен – подпомага функцията на надбъбречните жлези и подсилва имунната система;
  • магнезий;
  • L-карнитин;
  • витамин В-комплекс.

Хипофункцията на надбъбречните жлези често води до ниска кръвна захар – хипогликемия. Добър начин да се справите с ниската кръвна захар е да се храните по-често, но на малки порции. Като допълнение към нормалните 3 хранения на ден, добавете още две междинни. Намалете количеството на приеманата храна за едно хранене! Междинните хранения не трябва да включват бонбони, шоколади или снаксове. Вместо тях, включете плодове, салата, ядки.

Премахнете простите въглехидрати от менюто си – най-вече продукти, съдържащи бяла захар. Заместете ги с източници на сложни въглехидрати и фибри – плодове и зеленчуци. Поддържайте нормално ниво на протеина чрез приема на соя, риба и ядки.

Изследванията сочат, че хранителните алергии могат да допринесат за развитието на синдрома на хроничната умора. Консултирайте се с диетолог и алерголог за наличието на хранителни алергии.

Изследвайте се за хипофункция на щитовидната жлеза. Използвайте програма за релаксация. Ако имате болки в мускулите, добавете акупунктурата или масажа към вашата програма за лечение. Не спирайте напълно физическите упражнения – умерените упражнения за полезни. Важно е да не се преуморявате, защото това може значително да влоши симптомите.

Ревита Ви препоръчва:

Сибирски женшен (корен), 410 mg

Женско биле (корен), 450 mg

Алайв мултивитамини, 1g

Алайв Пауър Актив, 1л

Корейски женшен, 560 mg

Л-карнитин, 500 mg

Ацетил Л-карнитин, 500 mg

5-Хидрокситриптофан, 50 mg

Котешки нокът, 335 mg

Нони (плод), 500 mg

Бразилски женшен (корен), 500 mg

Лют червен пипер (плод), 500 mg

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Плодов антиоксидант, 450 mg

Пчелен прашец, 580 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top