Когато отслабеното сърце не успява да изпраща достатъчно количество кръв към крайниците, състоянието се нарича сърдечна недостатъчност. Има много и различни фактори, които могат да доведат до това заболяване, включително поредица от сърдечни инфаркти. С напредване на състоянието може да се натрупа течност в белите дробове и около глезените. Ако състоянието достигне тази фаза, прогнозите не са никак добри.
Определени са 4 фази на сърдечната недостатъчност. През първата фаза пациентът няма проявени симптоми в състояние на движение или покой. През втората фаза той има отслабена сърдечна дейност при слабо физическо натоварване. Често се среща учестено дишане с видимо напрежение. При почивка симптоми не се наблюдават. През първите две фази обикновено не се предписват лекарства, най-вече поради страничните им ефекти. По тази причина билковите и хранителни добавки са най-ефективни именно в първите две фази от заболяването. Чрез подобряване ефективността на сърцето и способността му да изтласква кръв към крайниците, природната медицина прави възможно забавянето на прогресията на бо
лестта и подобрява качеството на живот на болния.
Лекарствените средства се използват обикновено в трета и четвърта фаза на болестта. През третата фаза всяко физическо натоварване води до умора и учестено дишане. В състояние на покой не се наблюдават никакви симптоми. В последната, четвърта фаза, симптомите се проявяват независимо от състоянието на движение или покой. Тогава започва отичането около глезените и постоянно учестеното дишане.
Билковите средства и хранителните добавки, които повлияват благоприятно развитието на болестта са следните:
- екстракт от глог – подобрява ефективността на сърдечния мускул, което означава увеличен приток на кръв към всички части на тялото;
- коензим Q10;
- пропионил-L-карнитин;
- таурин;
- магнезий.
Диетичните препоръки са подобни на тези при профилактика на атеросклероза и включват:
- увеличаване на приема на въглехидрати от плодов, зеленчуков и зърнен произход. Това ще ви осигури повече диетични фибри и ценни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди;
- намаляване приема на мазнини от животински произход. Това включва мляко и червено месо. Мазнините от ядките и рибата винаги са за предпочитане;
- намаляване на храните, които съдържат трансмастни киселини – маргарин, някои растителни масла, много от преработените храни, съдържащи растителни масла;
- увеличаване приема на билките и хранителните добавки споменати по-горе.
Ревита Ви препоръчва: