Search
Филтрирай по...

Сяра


Сярата (S) е неметален елемент, който се открива във всяка клетка на тялото като в най-висока концентрация се съдържа в кожата, косата и ноктите, за които е жизнено важен структурен компонент. Сярата участва в изграждането на аминокиселините, отговарящи за правилното функциониране на мускулните тъкани, и е неизменна част от важното за ставите и сухожилия вещество – хондроитин сулфат. В съчетание с витамините от В-комплекса тя осигурява основния метаболизъм на мазнините и въглехидратите в организма. Сярата е позната в две разновидности: синтетична – под формата на сулфати и сулфити, чийто прием е токсичен за организма, и органична – като метилсулфонилметан (МСМ), от който именно организмът ни се нуждае.

Все още няма категорични доказателства, че недостигът на сяра е пряко отговорен за възникването на някои клинични състояния, но с оглед на ключовата роля на елемента за поддържане на редица жизнени функции се счита, че при дефицит на това вещество организмът не може да създава качествени здрави клетки, което води до проблеми, като косопад, загуба на еластичност на кожата и артериалните стени, образуване на белези, поява на бръчки, разширени вени, ставни проблеми и затрудняване на имунните реакции.

Поради участието си в структурата и функциите на кожата, косата и ноктите сярата намира широко приложение в естетичната медицина като важен фактор в борбата против стареене, който съдейства за предотвратяване и намаляване на косопада и подобрява еластичността на кожата, спомага за по-бързото заздравяване на рани и изгаряне и за изличаването на белези. Сярата помага на черния дроб при детоксикация на организма от алкохола и никотина, както и от други замърсители и метали, като олово и цианид например, като по този начин подобрява и дейността на имунната система.

Добри източници на нетоксичната органична форма на сяра са яйцата, месото, и костните риби, а вегетарианците могат да си набавят този елемент от ядки, зеле, брюкселско зеле, боб, чесън, соя, ряпа и пшеничен зародиш.


 

2 thoughts on “Сяра”

  1. Даниела

    Значи ли това,че медицинската сяра от аптеката е синтетична и токсична за пиене?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top