Search
Филтрирай по...

Туберкулоза

ТуберкулозаТуберкулозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Най-често засяга белите дробове, но може да обхване и други органи от тялото. В миналото това е било много опасно заболяване, но днес е напълно лечимо при правилно и навременно взети мерки.

Заразяването се предава при вдишване на миниатюрни частици от заразена слюнка, които се пренасят чрез въздуха. Тези частици попадат там, когато болен човек кихне, кашля или плюе. Затова се счита, че предаването се реализира основно по въздушно-капков път, а не чрез дрехите или вещите на заразен индивид. За съжаление съществува и друг вид туберкулоза – атипичната, която се причинява от други бактерии и се предава при пиенето на непастьоризирано прясно мляко. В наши дни тази форма на туберкулоза се среща изключително рядко, поради пастьоризацията на млякото.

При навлизане на бактерията в белите дробове може да се получи локална инфекция (пневмония). Разположените в близост лимфни възли се подуват. Така се проявява първичната туберкулоза. Ако имунната система успее да се пребори с бактериите, тогава тя ги обгражда с фиброзна тъкан и ги калцира. В тази им форма бактериите не са активни, няма симптоми за туберкулоза и индивидът не е преносител на болестта. При отслабване на имунната система обаче е възможно бактериите да се активират и да причинят така наречената вторична туберкулоза. Възможно е туберкулозата да се разпространи и в други места в тялото – бъбреците, костите, лигавицата на главния и гръбначния мозък.

Всяка година по света се появяват около 8 милиона нови случая на туберкулоза. Всеки човек може да се разболее от туберкулоза, но на по-голям риск са изложени определени групи хора – бездомните хора, тези, които имат болен от туберкулоза в семейството, алкохолиците, хората, живеещи с много хора – в домове за стари хора, затворници, домовете за деца без родители, болните от диабет, рак, СПИН и здравните работници.

Симптомите на туберкулозата включват загуба на тегло, умора, повишена температура, нощно изпотяване. Ако инфекцията в белите дробове се влоши, се появява кашлица, болки в белите дробове, храчки или кръв при кашляне, болки в гръдния кош, задъхване и др.

Диагностицирането е свързано с изследване на слюнката, рентгенови снимки, кожни тестове. Съществува ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ), която е част от задължителния имунизационен календар в България. Лечението на туберкулозата е свързано с приема на лекарствени средства и зависи от сериозността на заболяването и дали е в активна или пасивна форма. Лечението е бавно и обикновено продължава месеци, дори години.

Ревита Ви препоръчва за укрепване на имунната система:

Самбукус, 200 mg

Самбукус имун систем сироп, 120 ml

Самбукус имун систем, 215 mg

Самбукус сироп, 120 ml

Самбукус (без захар) сироп, 120 ml

Ехинацея, 400 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Ехинацея § астрагалус § рейши, 400 mg

Ехинацея (без алкохол), 30 ml

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Лют червен пипер (плод), 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top