Search
Филтрирай по...

Уртикария


Копривната треска, позната още като уртикария, е свързана със зачервени, сърбящи участъци от кожата, които имат различна форма и големина. Те варират от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Обривите могат да бъдат кръгли или да образуват големи пръстени. Те могат да се появят по цялото тяло – по торса, ръцете и краката.

Изчислено е, че средно около 5% от всички хора развиват уртикария в даден етап от живота си. Тя се среща по-често при жените отколкото при мъжете.  Отличителна черта на уртикарията е свойството на петната да променят размера и местоположението си за броени часове. Понякога това може да бъде придружено с отичане наречено ангиоедема.

Уртикарийните обриви са резултат от производството на хистамин и други вещества от мастоцитите в кожата, което води до отделянето на течност от кръвоносните съдове към кожата.

Понякога уртикарията е резултат от приема на определени храни, лекарства, ухапвания от насекоми. По-голямата част от случаите не са резултат от алергична реакция и обикновено не се разбира причината за тях. Те могат да бъдат свързани и с физическа стимулация в резултат от температурни промени, вода, слънце или физически упражнения. Вирусните инфекции и стресът също се свързват с появата на уртикарията. В много редки случаи тя може да доведе до затруднено дишане и до анафилактичен шок.

Целта на лечението на уртикарията е да се облекчат симптомите, докато състоянието премине от само себе си. Това е свързано с приема на лекарства – антихистамини, които водят до неприятния страничен ефект сънливост. За локално приложение могат да се използват кремове и лосиони, които намаляват сърбежа. За облекчаването му се препоръчва прилагането на студени компреси върху засегнатата област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top