Search
Филтрирай по...

Фенилаланин


Фенилаланинът е незаменима аминокиселина, участваща в изграждането на молекулите на ДНК, на протеините в тялото, както и в това на редица важни за правилното функциониране на централната нервна система хормони, като допамина, който е сред основните невромедиатори в мозъка и участва в регулацията на движенията и настроението.

Недостигът на фенилаланин се проявява при нарушена хормонална активност, както и при употреба на синтетични антидепресанти. Той се изразява в неприятни ефекти като потиснатост, сънливост, умора, депресия и намалена продуктивност и мотивация. В същото време високият прием на фенилаланин може да бъде опасен за хора с проблеми на сърдечносъдовата система (аритмия, високо кръвно) или при пациенти, страдащи от психоза.

Действието на фенилаланина е стимулиращо и антидепресантно. Особено ако се съчетае с витамин C и витамин B6, той подобрява мозъчната дейност и паметта като в същото време намалява апетита и нуждата от сън. В този смисъл фенилаланинът е предпочитан невростимулант от хора, които са подложени на тежки физически натоварвания и системен стрес. Съществуват редица експериментални данни, че аминокиселината може с успех да се прилага за профилактика на сексуална дисфункция.

Фенилаланинът се съдържа основно в протеини от животински произход, особено в органовите меса.

 

22 thoughts on “Фенилаланин”

 1. Росица Иванова

  Здравейте, сина ми- на 11г. е с дефицит на фениланин, според един уред за биорезонансна диагностика и бих искала да зная, как мога да изследвам дали наистина е така и по какъв начин може да се набави в организма. Прочетох какви са признаците за понижени стойности и той наистина ги има- трудно се концентрира, има нарушен сън, вечно е в лошо настоение.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Фенилаланинът е незаменима аминокиселина – не се синтезира в тялото и трябва да се приема с храната. Добри естествени източници на фенилаланин са всички богати на белтъчини храни – мляко,пилешко месо, фъстъци, фасул, киноа, бадеми, сусам, соеви продукти, а също ориз, авокадо, тиква, смокини, стафиди и др. сушени плодове, листни зеленчуци, маслини и семена. Необходимото дневно количество ФА за тази възраст е 12 мг/кг тегло. Ако детето се храни непълноценно, би могло да се получи дефицит, но е възможно друго заболяване или състояние на детето, което да увеличава нуждите от фенилаланин, напр. стрес и претоварване в училище, хормонален проблем и т.н.. Необходима е консултация с ендокринолог/специалист по болести на обмяната на веществата.
   Консултация и изследване може да се направи в Национална Генетична лаборатория – На етаж 2 на ниското тяло на СБАЛАГ “Майчин дом” (кабинет 212).

 2. Забравих да добава,че всички жени в рода ми са оперирани от кисти на щитивидна жлеза,но симптомите им останаха и че и аз съм жена .

 3. Здравейте отново.
  Благодаря за вниманието! Искам да попитам дали е възможно преди 40 години в Русе да не ми е направен този тест след раждането? От колко години се практикува в цяла България?При мен се установява вроден дефицит на имуноглобулин А висок имуноглобулин м,таласамия минор с нисък А1 ,нормален А2 и висок ф при електрофиреза.надбъбречна недостатъчност в полза на андрогени,антифосфолипиден синдром и антитела срещу щитивидна жлеза Tg.В същото време хемоглобина ми е 145 .Нямам отклонения в кръвна картина.Желязо 14.Тук лекарите не могат да намерят връзката,а аз имам симотими,което значи ,че болест има.Не ми е хоби да ходя оо лекари,а присто не се чувствам добре.Моля ако можете да направите връзка и да сглобите картинката при комбинацията на всички тези отклонения и да ме насочите към подходящ лекар.Имам нужда от насока от компетентно лице като вас.Благодаря ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Отговорът на Вашите въпроси изисква задълбочени познания в областта на генетиката и вътрешната медицина, каквито аз нямам. Може да се свържете с проф. Иво Кременски, който е „вътре в нещата“ и ще Ви ориентира възможно най-точно.
   Телефон:
   0886065511
   Адрес:
   София, ул. Здраве 2 ет.14 – “Майчин дом”, Национална Генетична лаборатория.
   Поща kremensk@yahoo.com

   д-р Аелита Петрова

 4. Как се прави изследване за неправилен метаболизъм на фенилаланин?Изследвабети кръвни ли е или чрез урина?Забелязвам,че през пролетта аз имам симптоми на повишен фенилаланин.Усещам се по дейна,дори превъзбудена.Кожата ми започва да се омазнява много,сърцебиене,туптящ мозък и дори повръщане.Отслабване с до 10 кг.Много е странно.Възможно ли е той да е причината? Бихте ли ми дали някаква насока за изследвания? Благодаря предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Изследване на фенилаланин се извършва в кръвна проба и урина. Нарушеният метаболизъм на тази аминокиселина обикновено е свързан с генетичен дефект в обмяната на веществата и се проявява след раждането. Всички новородени се подлагат на профилактичен тест още в родилния дом. Възможно е при вас оплакванията да се дължат на проблем с ендокринната система, напр. с щитовидна жлеза. Необходима е консултация с ендокринолог.

   д-р Аелита Петрова

 5. Здравейте д-р Петрова, работя в чужбина, и работата ми е тежка, започнах да взимам амино киселини по половин, някой път цяла таблетка ( амино 5600 на Scitec nutrition), забелязах, че 1-2 часа, след като взема започвам да говоря много по лесно чуждия език, разликата е огромна, чак на хората прави впечатление, на какво може да се дължи това ? Споделих го с приятели, всички се смеят, но за мен това е факт.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, за да функционира правилно, мозъкът /както мускулите, а и всички други органи/ има нужда от определен набор т.нар. незаменими аминокиселини. Когато те са недостатъчни в храната или се усвояват непълноценно, се затрудняват някои функции на мозъка, което при обичайни условия може и да не се забелязва. Предполагам, че тази добавка ви дава именно тези аминокиселини, които имат отношение към паметта и възпроизвеждането на новата информация, които са необходимо условие за учене и говорене на чужд език. Вероятно като цяло сте по-енергична и с прояснен ум.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Невена Тодорова

  Здравейте , бих искала имам дъщеря която понякога говори много бързо и носвен това трудно усвоява разбира материала в училище .
  Дали би и помогнал Фенилаланинът и имали вариант да и навреди ?
  Ще Ви бъда благодарна ,ако ми отговорите .
  Благодаря предварително !

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   По-подходящ е „EFA Blend за деца” – подобрява концентрацията и др. мозъчни функции. Но е препоръчително да я консултирате с лекар – понякога необичайното поведение е признак за по-сериозен проблем.

   „EFA Blend за деца”

 7. Наско

  Здравейте,
  Искам да попитам може ли да се използва за подсилване дейността на мозъка след прекаран силен бърнаут ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Като добавка към храната, фенилаланин би могъл да подпомогне мозъчната дейност, но, както знаете, ако не промените начина си на живот, ефектът ще бъде краткотраен.Комбинира се с 5-ХТ, мелатонин и др.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 8. Може ли да се качат нивата на фениланин в кръвта при употреба на лекарства като- Еспумизан комфорт при колики и Фунгостатин гранули против гъбички.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е емулсията Еспумизан да съдържа фенилаланин, но той се метаболизира и отделя без нивото му да се увеличава трайно. Противопоказан е за хората с фенилкетонурия – генетична болест, свързана с нарушение в обмяната на фенилаланина. Доколкото ми е известно, нистатинът/фунгостатин/ не повлиява нивата на фенилаланин.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 9. vesela pavlova

  Здравейте, имам дъщеричка на 9м. с диагноза Фенилкетонурия и искам по подробно да разбера какво причиняват на организма високите и ниските нива на фенилаланин. Ние сме на ниско протеинова диета, но към момента детето ми консумира в по-голямо количество фенилаланин от обичайното за възрастта, но въпреки всичко е с ниски стойности – около 1 -ца. Благодаря ви за съдействието.
  Весела

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Предполагам, че състоянието на детето ви се следи от Национална генетична лаборатория и нейните консултанти. Проф. Кременски – национален консултант по генетика, ще ви обясни най-компетентно всичко, което ви интересува. Пишете му на имейл kremensk@yahoo.com .

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 10. Здравейте.
  Въпросът ми е дали фенилаланина може да навреди по някакъв начин на косата,понеже се съдържа в къната,която ползвам.За въпросната къна съм чела само добри отзиви,но ми стана интересно защо изобщо в къната има фенилаланин.

 11. Светлана Трифонова

  Здравейте!Интересува ме връзката на фенилаланина и витилигот ои как може да си го набавим при лечение на заболяването.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Светлана,
   Лечението на витилиго се определя от областите и степента на засягане, от давността на заболяването и не на последно място и от възрастта. От значение е и дали заболяването има прогресивен ход или са бели петна, които не нарастват. Не е маловажно и какъв е нормалният цвят на кожата.
   В случаите, когато витилиго се съчетава с други заболявания е необходимо да се лекуват и придружаващите заболявания. Няма универсален подход и универсално лечение. В някои случаи при едни пациенти е подходящо провеждане на лечение с един вид средства, а при други този подход би могъл не само да няма ефект, но дори и да нареди. Проучванията в други страни показват, че повечето кожни лекари до 85% не предписват и се въздържат от провеждане на лечение при витилиго.
   Фенилаланинът участва във възстановяването на пигментацията на кожата , но при някои хора може да има странични ефекти – състояния на тревожност, повишаване на артериалното налягане и др.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Младен,
   Фенилаланинът е аминокиселина и като такава участва в състава на белтъците, които заедно с мазнините и въглехидратите са основен градивен елемент за всички тъкани и органи. Особено значение има за мозъка и нервната тъкан, тъй като е прекурсор ( предшественик) на допамина – вещество, което има централна роля в мозъчната дейност. Какво точно искате да знаете за фенилаланина, във връзка с какво?

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top