Search
Филтрирай по...

Фитостероли


Фитостеролите, известни още като станоли, са растителни мазнини, които играят съществена роля в основните процеси, протичащи в човешкия организъм. Основното им свойство е да намаляват нивата на лошия LDL холестерол като по този начин активно предпазват здравето на артериите. Блокираният холестерол се изхвърля от тялото с остатъка от храната. Освен това, фитостеролите подпомагат естествената защита срещу вредни външни въздействия и имат мощен противовъзпалителен ефект.

Недостигът на фитостероли, особено в модерните напоследък високопротеинови диети, богати на животински мазнини, носи риск от значително повишаване на нивата на лошия холестерол, който се свързва с калция, предизвиквайки калциев дефицит, и образува плаки по стените на кръвоносните съдове, което на свой ред води до стесняване на обема им и хипертония.

Именно лечението на високото кръвно налягане и превенцията на сърдечносъдови заболявания са терапевтичните приложения на по-високия прием на фитостероли като част от диетата или под формата на добавки. Редица изследвания доказват, че пациенти, редовно приемащи високи дози фитостероли в продължение на няколко седмици, възвръщат баланса на холестерола в кръвта и намаляват значително опасността от хипертония и инфаркт.

Храните, които са добри източници на фитостероли, включват ядки и семена, както и изкуствено обогатените с тези вещества диетични маргарини.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамин, 1g

Метаболик ресет шейк, 31.5 mg

Натуралакс 3, 430 mg

Ситринол § фитостероли, 255 mg

2 thoughts on “Фитостероли”

 1. инж Цветанка Владова

  Много полезна информация! Имам въпрос
  1. Каква е дневната норма за фитостероли

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ефективното количество фитостероли е 1 до 3 грама дневно, в зависимост от общото състояние, заболяванията и нуждите на конкретния организъм. С храната обикновено се приемат около 0.5 грама, поради което е уместно да се използват и хранителни добавки – профилактично при фамилно предразположение и др. рискови фактори или в помощ на основното лечение при проявено заболяване.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top